Dobronínské kříže od ČSNS zmizely

Jihlava - Dřevěné kříže, které před týdnem umístili členové ČSNS poblíž železného kříže na památku poválečným obětem na louku Budínka v Dobroníně, byly odstraněny. Oznámil to starosta Dobronína Jiří Vlach. Autor železného kříže Milan Litavský i místopředseda mimoparlamentní ČSNS Michal Klusáček tvrdí, že se na odstranění křížů nepodíleli.

Železný kříž připomínající poválečné německé oběti stojí od května v místě, kde byly nalezeny pozůstatky 13 zabitých Němců. Podle mínění ČSNS šlo o členy nacistické strany NSDAP. V místě proto zároveň umístili 64 dřevěných křížů, které mají připomínat oběti nacistického masakru ve Velkém Meziříčí v květnu 1945. Železný kříž natřeli členové ČSMS na růžovo. Litavský podal na policii trestní oznámení.

Policie má výsledky vyšetřování ostatků z Kriminalistického ústavu v Praze k dispozici od středy. „K případu nálezů kosterních ostatků v lokalitě Budínka a v lokalitě U Viaduktu v Dobroníně se nebudeme v současné době vyjadřovat,“ uvedla dnes krajská policejní mluvčí Dana Čírtková v tiskové zprávě. Výsledky policie zveřejní až poté, co bude případ zcela uzavřen. Podle mluvčí je to možné očekávat do jednoho měsíce.

Výsledky vyšetřování nezná ani vedení Dobronína. „Policie nás neinformovala o vyšetřování ani průběžně, přestože jsem ji o to několikrát žádal,“ řekl Vlach. Starosta předpokládá, že výsledky neprokážou shodu vzorků DNA údajných obětí a pozůstalých. „Výsledky zkoumání ostatků v Antropologickém ústavu neprokázaly popsaný způsob likvidace obětí,“ řekl Vlach. Ani ostatní informace, které má k dispozici, podle něj nenasvědčují tomu, že se u Dobronína vraždilo.

Kosterní ostatky u Dobronína
Zdroj: ČT24

Týká se to podle něj údajných obětí z louky na Budínce i z lokality U Viaduktu, kde byly další ostatky nalezeny později. „Pamětníci uvádějí, že tam mohli být pohřbeni takzvaní barabové, což byli lidé z Balkánu stavějící železniční tratě v bývalém Rakousko-Uhersku,“ uvedl Vlach.

Litavský je naopak přesvědčen o tom, že vzorky DNA budou shodné a verze o vraždě německých občanů se potvrdí. „Vzorky se rozhodně shodovat budou, i když možná ne všechny. O tom, že se v Dobroníně vraždilo, se mluvilo mezi starousedlíky,“ řekl Litavský.

Natření železného kříže na Budínce kvalifikovala policie jako přestupek proti občanskému soužití s pokutou 20 000 korun. Litavský podal kvůli poškození svého díla trestní oznámení. Škodu odhadl na 30 000 korun.

„Určitě se budu snažit uvést ten kříž do původního stavu, uvidím, jestli je to barva, která půjde umýt, nebo to budu muset zrestaurovat,“ řekl. Předpokládá, že až předloží fakturu za uvedení kříže do původního stavu, bude věc překvalifikována na trestný čin.

V lokalitě Budínka byly kosterní pozůstatky, údajně Němců zavražděných na konci války revolučními gardami, vyzvednuty z masového hrobu loni v srpnu. Podle antropologů tam byla zakopána těla nejméně 13 lidí. Podle některých zpráv byli Němci ubiti lopatami a motykami. Nic takového ale antropologové nepotvrdili. Kriminalisté vyšetřují případ od loňského září pro podezření z vraždy. Nálezy ostatků a opakované označení místa křížem vzbudily v Dobroníně velké emoce.