Horská služba měla v Krušných horách perný konec roku

Boží Dar (Karlovarsko) - Jen na Klínovci a Božím Daru zaznamenala Horská služba v několika dnech mezi vánočními svátky a Novým rokem 28 výjezdů záchranářů ke zraněným turistům. Podle náčelníka Horské služby Krušné hory Miroslava Güttnera tolik zraněných lidí během svátků záchranáři na horách nepamatují.

Zatímco ubytovací zařízení v Krušných horách byla na vánoční svátky plná, zároveň to znamenalo nárůst počtu zranění. „Naštěstí se v ani jednom případě nejednalo o ohrožení života, spíše šlo o tržné rány, zlomeniny končetin a podobné úrazy,“ řekl Güttner.

Hlavním problémem uplynulých dní však podle něho byla značná nekázeň řidičů. Řada z nich neměla vůbec zimní výbavu, jiní pro změnu parkovali na jakémkoli pro ně příhodném místě. „Pak se stávalo, že sanitky, které přijížděly pro zraněné, nemohly k místu nehody vůbec dojet, protože se zkrátka nedostaly přes spoustu ledabyle odstavených automobilů. Cesty sem byly v podstatě zatarasené. Ještě že jsme neměli žádný úraz, který by v případě prodlení znamenal ohrožení života,“ doplnil Güttner.

O Vánocích na Klínovci a okolí pomáhal Horské službě člen německé Bergwacht, který asistoval při pomoci německým občanům na české straně hranic. Řada z nich totiž odmítla po zranění převoz do české nemocnice. „Některé německé sanitní vozy ale nesmějí oficiálně zasahovat na druhé straně hranice, proto zraněné člen německé horské služby naložil do vlastního služebního vozidla a na hranici je předal do další péče. V některých případech je odvezl přímo do nemocnice v Německu. Kromě toho nám skvěle pomohl i s komunikací se zraněnými Němci,“ dodal náčelník Güttner¨