Stát získal poslední pozemky pro dostavbu dálnice D11

Praha – Stát zřejmě vyřešil sedmnáctiletý spor o pozemky, přes které má vést zbývající část dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové. Dnes to na tiskové konferenci oznámil ministr dopravy Pavel Dobeš. Ministerstvo a Ředitelství silnic a dálnic se podle něj domluvily s majitelkou pozemků Jaroslavou Štrosovou na jejich bezplatném převodu. Podklady pro převod pozemků by se měly začít připravovat v úterý.

Právní zástupce Jaroslavy Štrosové, její syn David Štros, úřadům navrhl tři varianty vypořádání. Jednou z nich byl převod pozemku na spolumajitelku a sestru Štrosové Ludmilu Havránkovou, s níž stát převod její půdy dojednal loni, duhou variantou byl soudní spor. Dobeš ovšem upřednostnil možnost bezúplatného převodu do majetku státu. Jaroslava Štrosová tak za svůj čtvrthektarový pozemek nedostane ani korunu.

S převodem půdy na stát souhlasila i Ludmila Havránková, která se státem několik let vedla spory. Kvůli dnešní dohodě totiž sestra Štrosové přišla o předkupní právo na nemovitost. „Všemi zúčastněnými stranami je podporována varianta darování ze strany paní inženýrky Štrosové státu bezúplatným převodem,“ poznamenal ministr Pavel Dobeš na brífinku.

TK Pavla Dobeše k dostavbě dálnice D11 (zdroj: ČT24)

Toto území přitom podle Dobeše bylo poslední, které bylo potřeba k dokončení dálničního tahu z Prahy na Hradec Králové. Bezúplatný převod by měl být dokončen do několika dní, nejdéle však do konce týdne.

Dostavbě tříkilometrového úseku za 1,5 miliardy korun tak podle ministra nic nebrání. „Pevně doufám, že se velmi rychle podaří uzavřít celou dohodu,“ uvedl Dobeš s tím, že už v dalších dnech by měly být podepsány dokumenty, které jsou k tomu potřeba. Pro širokou veřejnost jde o významný krok, dodal. Stavební práce by měly být zahájeny v letech 2013–2014, ještě předtím na pozemcích proběhne geologický a archeologický průzkum.

Pozemek spoluvlastněný Jaroslavou Štrosovou
Zdroj: ČT24

Případ s pozemky pro dálnici D11 u Hradce Králové se vleče už šestnáct let. S farmářkou Havránkovou, které patří většina pozemků, se ministerstvo dopravy dokázalo dohodnout až loni na částečné směně a částečném prodeji půdy. V případě jednání se Štrosovou se řešení nalézt nepodařilo. Ředitelství silnic a dálnic Štrosové nejdříve nabízelo 200 tisíc korun, poté se cena vyšplhala na 600 tisíc korun a poslední ústní nabídka činila 1,6 milionu, řekl Štros.