Jak se uklízí v pražské zoo? Podívejte se

Praha – Pražskou zoologickou zahradu ročně navštíví milion 200 tisíc lidí. Mnozí z nich přicházejí na konkrétní program, třeba komentované krmení nebo cvičení. Zajímavý ale může být i úklid, a to nejen v pavilonech s nebezpečně vyhlížejícími zvířaty.

Předtím, než se v devět ráno otevřou brány pražské zoo, je v pavilónech napilno. Například chovatelé tučňáků každý den vklouznou do holinek, vezmou drátěnku a pustí se do úklidu skály vnitřního bazénu. „Čistíme čtyřikrát denně, protože tučňáci mají velmi rychlý metabolismus a snadno a rychle to tam znečistí. Vnitřní i vnější bazény se čistí jednou týdně,“ přibližuje chovatelka tučňáků Helena Rosypalová.

Chovatelé přiznávají, že někteří z tučňáků jsou sígři a nerozpakují se způsobit svým ošetřovatelům štípance, po nichž zůstávají jizvy. „Přišli ze zoologické zahrady v Mannheimu jako mláďata. Teď už jsou dospělí a jsou velmi agresivní,“ přiznává Rosypalová.

Uklízet u gaviálů, krokodýlů, které pražská zoo chová jako jediná evropská zahrada, se může zdát nebezpečné. Chovatelé se ale bez obav vrhají v neoprenu do vody, aby dvě hodiny vysávali nečistoty. Gaviálové se živí rybami a na lidi, stejně jako na ostatní savce, neútočí, a když, tak omylem. „Dvakrát se mi stalo, že neměli dobrou náladu a chytli mě za patu. Ale udělali mi jenom díru do holinky,“ říká chovatel Zdeněk Kymla.

Chovatelé se ale přátelí i s daleko dravějšími a nebezpečnějšími zvířaty – varany komodskými. Expozice čistí v jejich přítomnosti. Slepý samec Leonardo je kliďas, který se nechá i pohladit. A samice Aranka, která láme světové rekordy v kladení vajec, je zase plachá.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)