Šluknovští: Zrušte Agenturu pro sociální začleňování

Varnsdorf (Děčínsko) - Politici ze Šluknovského výběžku chtějí, aby vláda zrušila svou Agenturu pro sociální začleňování. Na jednání s poslanci dnes zástupci tří největších měst z regionu řekli, že agentura od začátku etnických třenic situaci vůbec ničím nepomohla, i když se tak prezentuje. Naopak prý svými proromskými návrhy jen dráždí místní. Předseda vládních Věcí veřejných Radek John, který se dnes se starosty setkal, slíbil, že bude prosazovat minimálně revizi fungování agentury. Ředitel agentury Martin Šimáček naopak upozornil, že program, který Šluknovští kritizují, agentura dříve zavedla i na jiných místech, kde se osvědčil, a budou-li starostové trpěliví, uspěje i na Šluknovsku.

Rozpočet agentury činí zhruba 25 milionů korun, které by podle starostů bylo možné využít lépe. Kritiku adresovali agentuře starosta Varnsdorfu Martin Louka (HNHRM), místostarosta Rumburku Darek Šváb (ČSSD) a starostka Šluknova Eva Džumanová (nez.), tedy zástupci tří největších měst v oblasti. „Pokud se mě zeptáte na jejich pomoc, tak já žádnou neznám. Sice se tak v médiích prezentují, ale skutečnost je jiná,“ řekla Džumanová.

Materiály, které mají řešit situaci, podle ní bude veřejnost vnímat jako diskriminační a protežující Romy. Týká se to podle ní i takzvané strategie boje proti sociálnímu vyloučení, kterou vláda přijala vloni v září, krátce po propuknutí etnických nepokojů. Strategie má zhruba 100 konkrétních opatření, z nichž některá jsou podle Džumanové až absurdní. „Už vidím, jak si městská policie kupuje autosedačky, aby mohla svážet do škol romské školáky,“ podotkla.

Starostové: Agentura jako by jediná rozumněla situaci

Varnsdorfskému starostovi Loukovi vadí přístup agentury, která se podle něj chová, jako by jediná rozuměla situaci. Švábovi se nelíbí rozpočet agentury, podle něj by šel využít prospěšněji. „Seberte agentuře ty peníze. My se tu svlékáme ohledně financí skoro donaha a přitom agentura nezveřejňuje nic a ještě jí to prochází,“ prohlásil. Podle dostupných údajů hospodaří agentura se zhruba 25 miliony korun ročně, z nichž platí asi 30 pracovníků.

Činnost Agentury pro sociální začleňování se nelíbí ani dalším starostům v oblasti a problém s ní mají i aktivisté. „Agentura je k ničemu. Jejich člověk, pan Šimáček, byl na diskusi s občany a byl hrozně překvapený, že mají lidé špatnou náladu ze soužití s Romy. Když pak vyleze takový paskvil, majorita kvůli němu bude hodně naštvaná,“ hovořil o strategii agentury varnsdorfský aktivista Petr Heinrich, jež v polovině ledna organizoval demonstraci na podporu rodiny, kterou na Nový rok podle policie napadla skupina Romů.

Agentura: Starostové jsou příliš netrpěliví

Ředitel agentury Šimáček kritiku odmítl, starostové si podle něj představovali, že výsledek zavedeného programu bude patrný ihned. „Nenabídli jsme peníze na otevřené dlani ani populistická řešení, ale program, který se osvědčil v jiných kritických situacích, například před dvěma lety v Litvínově,“ řekl šéf agentury, jež spolupracuje s 26 městy a regiony. Podle něj je program náročnější a vyžaduje dlouhodobé úsilí. „Když je vedení města připraveno přiložit ruku k dílu spolu s námi, tak se situace může velmi rychle měnit. To se, bohužel, neděje ani v Rumburku, ani ve Šluknově, ani ve Varnsdorfu,“ prohlásil Šimáček. 

Poslanec John, který se spolu s dalšími třemi poslanci se šluknovskými starosty setkal, však slíbil, že se na kritizovanou agenturu zaměří. „Pozveme si zástupce agentury, aby nám vykázali své úspěchy a ukázali, že je agentura efektivní. Pokud nebude fungovat, mají se dát peníze jinam nebo změnit systém její práce,“ uvedl John. Zdůraznil, že je nutné, aby většina nepovažovala vládní návrhy za diskriminační. „Jediná možná strategie je strategie spravedlnosti pro všechny,“ dodal předseda nejmenší vládní strany.