Praha 2 už se nebrání novostavbám u nádraží Vyšehrad

Praha – Někdejší výstavná železniční brána do vnitřní Prahy – vyšehradské nádraží – je o krok blíže k záchraně. Secesní budova je ve velmi špatném stavu, radnice Prahy 2 se proto rozhodla, že raději povolí firmě TIP Estate její rekonstrukci způsobem, který se městské části příliš nezamlouvá. Protože však alternativou k navržené přestavbě je pád vzácné budovy, vzdala se radnice dalších námitek k projektu.

Vlaky přestaly zastavovat v železniční stanici Praha-Vyšehrad v roce 1960, ale její budova stojí dodnes. S železnicí však už nemá kromě polohy u kolejí Pražské spojovací dráhy nic společného. České dráhy vlastnily budovu do roku 2007, potom ji prodaly firmě TIP Estate, která vzápětí proslula nepovoleným stržením historické čekárny na nádražním nástupišti. Potom přišla s návrhem na rekonstrukci hlavní budovy, jež se ale nelíbila radnici Prahy 2.

Problém přitom nespočíval přímo v plánovaných zásazích do nádražní budovy – která ostatně je od roku 2001 kulturní památkou –, ale spíše v uvažovaných přístavbách. Investor chce postavit u nádraží dvě nové skleněné budovy s kancelářemi a wellness centrem. Jejich původní projekt obvodní úřad zamítl, protože by zakryly výhled na Vyšehrad. Upravenému projektu už se ale radnice rozhodla nebránit. „Investor se to po domluvě s námi vynasnažil trochu zmenšit. Je to o 1 200 metrů čtverečních menší,“ uvedl místostarosta Václav Vondrášek.

Původní (červeně) a zmenšený návrh novostavby u vyšehradského nádraží
Zdroj: ČT24

Příznivěji hodnotí nový návrh i památkáři nebo klub Za starou Prahu. Jejich radost však není bezmezná. „Ústupek ze strany investora mohl být ještě větší. Rozhodně tomu prospělo, že se snížila hmota domů,“ podotkl Jakub Bachtík z klubu.

Ačkoli se výsledný návrh leckomu nelíbí, všichni se shodují, že se nelze dále přít vzhledem k stavu opuštěné nádražní budovy. „Pokud bychom do nekonečna zamítali ty novostavby, tak se můžeme dočkat toho, že vyšehradské nádraží skončí ve vzpomínkách – a to nechceme,“ zdůraznil Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu.

Sama společnost TIP Estate odmítá o vyšehradském nádraží hovořit, uvedla pouze, že by práce na budově mohly začít ještě letos. Co s objektem z roku 1905 nakonec bude, proto není jisté. Firma totiž v minulosti ukázala, že na některá pravidla nedbá, když strhla památkově chráněnou hrázděnou čekárnu na nástupišti. Později zase bez povolení vykácela stromy v jejím okolí.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod