Praha nechá prověřit všechny sporné smlouvy DPP

Praha – Stav pražského dopravního podniku (DPP) je podle primátora Bohuslava Svobody vážný. Hlavní město proto nechá přezkoumat většinu smluv, které byly uzavřeny a které vyvolávají největší podezření. Podnik bude podle primátora rovněž muset snížit náklady na veřejnou dopravu až o deset procent.

„Jsme si vědomi, že situace v DPP je vážná,“ prohlásil na dnešní tiskové konferenci pražský primátor Bohuslav Sobotka (ODS) s tím, že veškeré zprávy o neúsporném hospodaření podniku ho velmi zneklidňují.

V poslední době média přinesla informace o podezřelých zakázkách, které provozovatel pražské MHD v minulosti uzavřel. Vyšlo tak například najevo, že Praha, která je jediným vlastníkem akciové společnosti DPP, platí za obrazovky v metru společnosti Bitmedia miliony korun za licenční poplatky. Rovněž tisk jízdenek na veřejnou dopravu je předražený.

Podezřelé smlouvy prověří hloubkový audit

„V případě, kdy se kauzy DPP dostávají do televize či do novin, je audit jediný způsob, jak tyto informace potvrdit nebo vyvrátit,“ konstatoval Svoboda. Praha se proto rozhodla podrobit všechny sporné smlouvy a zakázky hloubkovému auditu. „Bude prověřovat, zda ceny, které jsou považovány za neúměrné vysoké, jsou opravdu neúměrně vysoké či odpovídající,“ poznamenal o plánované kontrole pražský primátor.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

Audit by se měl zaměřit na hlavní skandály, které v poslední době dopravní podniky postihly. Prověří se tedy zakázky na prodej kupónů pro MHD, provozování obrazovek v metru, smlouvy na tisk papírových a provozování SMS jízdenek. Kontrolou rovněž projde i smlouva na právní zastupování podniku, kterou uzavřela advokátní kancelář Šachta and Partners. „V současné době jsme ve fázi přípravy podkladů pro tento audit,“ dodal Svoboda na dnešním brífinku.

Praha podle něj plánuje v DPP změnit způsob zadávání veřejných zakázek. Tendry by měly být veřejně prezentované, občané by také měli mít možnost na internetových stránkách podniku nahlédnout do zadávací dokumentace zakázek. „Chceme, aby se DPP stal společností, která bude transparentní a otevřená veřejnosti,“ uvedla zastupující generální ředitelka DPP Magdalena Češková.

Také skončí dosavadní praxe, kdy se stávající smlouvy prodlužovaly pomocí dodatků. „Nechceme rozdělovat zakázky na dílčí celky, abychom nebránili otevřenému výběrovému řízení,“ řekla Češková. Změnit by se měl i systém vnitřní kontroly ve společnosti.

Tendr na výběr agentury, která měla hledat nového šéfa DPP, zrušen

Na brífinku vedení města také oznámilo, že DPP zruší výběrové řízení na personální agenturu, která měla vybrat nového generálního ředitele společnosti. Podniku to doporučila komise, která jednotlivé nabídky agentur posuzovala. Hlavním důvodem je podle primátora málo nabídek a také unikání informací z průběhu výběrového řízení do médií.

Bohuslav Svoboda, primátor Prahy:

„Jsem přesvědčen, že omezená možnost výběru neodpovídá rozsahu a významu zakázky. V průběhu navíc došlo k úniku celé řady informací.“

Dopravní podnik oslovil 15 personálních agentur, z nichž devět podalo nabídku. Pět nabídek ale podle Svobody nesplňovalo podmínky. Další dvě podle primátora nabízely mimořádně nízkou cenu, za kterou by zřejmě nebylo možné nového generálního ředitele vybrat. Nakonec tedy zůstaly pouze dvě nabídky. Komise, které Svoboda předsedal, na středečním zasedání doporučila výběrové řízení zrušit. O dalších krocích se chce vedení města poradit s managementem podniku.

Podnik, který je největší městskou firmou, je od začátku prosince bez generálního ředitele. Vedením byl nejprve pověřen Jaroslav Stůj, který byl ale na začátku února odvolán. Podnik nyní dočasně řídí šéfka ekonomického oddělení Magdalena Češková.

Vydáno pod