Muzeum Chodska vystavuje nový exponát

Domažlice – Unikátní pohřební vůz vystavuje Muzeum Chodska v Domažlicích. Bezmála rok procházel vůz z přelomu 19. a 20. století renovací. Nyní jej mohou vidět návštěvníci.

Pohřební vůz, který sloužil v obci Mutěnín, vyrobila plzeňská firma Brožík a syn někdy mezi lety 1896 až 1918. Je zajímavý tím, že tato firma běžně vyráběla spíše honosnější kočáry a vozy, tento je o dost skromnější, určený pro venkov. V současné době je navíc jediný, který si veřejnost může v Plzeňském kraji prohlédnout. „Ve stálé expozici, pokud vím, není žádný a v okolí Plzeňského kraje si také žádný nevybavuji,“ uvedl ředitel Chodského muzea Domažlice Václav Nejdl.

V obci Mutěnín sloužil tento pohřební vůz od druhé světové války a jezdil s ním Alois Skala. Na zrenovovaný vůz se přišli podívat, jako jedni z prvních návštěvníků, i jeho potomci, kteří si na vůz a na práci kolem něj prý velmi dobře pamatují. „Pamatuji, vždy byl nablýskaný,“ potvrdila dcera posledního vozky Anna Finová. Vůz sloužil až do konce šedesátých let a jeho poslední cesta byla do obce Rybník, tedy více než sedm kilometrů od Mutěnína. „Zažili jsme, že muzikanti bouchli do puklic, splašili se koně,“ dodala Anna Finová.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Když pohřební vůz dosloužil, uskladnili ho v Mutěníně v hasičské zbrojnici. Minulý rok se pak dostal do renovátorských dílen Chodského muzea. „Kočár byl kompletní, nic nechybělo. Všechny jeho části však byly zrezivělé a zašlé,“ vysvětlil restaurátor Chodského muzea Václav Goubej.

Vůz přitom mohl skončit v soukromých sbírkách. V Mutěníně se totiž objevilo několik zájemců, ale zastupitelé obce nakonec rozhodli, že ho darují muzeu. „Měli jsme podmínku, aby při vystavení bylo zmíněno, že kočár darovala obec Mutěnín,“ prohlásil starosta Mutěnína Josef Pešava (nez.).

Mutěnínský pohřební kočár je součástí stálé expozice Chodského muzea, a tak jej mohou vidět všichni návštěvníci v průběhu celého roku.