Hradečtí brání rozšíření školky, děti jsou moc hlučné

Hradec Králové – Zavedení hlukových limitů pro děti požaduje skupina obyvatel v Hradci Králové. Snaží se tak zastavit rozšíření mateřské školy, která stojí nedaleko jejich domů. Děti je údajně svým křikem ruší. Zejména větší města se přitom potýkají s nedostatkem míst ve školkách a řada rodin se oprávněně obává, že neuspějí u blížícího se zápisu.

Minulý rok museli v Hradci Králové pro nedostatek míst ve školkách odmítnout 112 dětí, letos navíc radní pravidla pro přijímání nových dětí zpřísnili. Když se ale v mateřince Sion rozhodli rozšířit svou kapacitu o třicet nových míst, zvedla se proti tomu vlna odporu.

Lidem z okolních domů totiž vadí, že malé děti dělají příliš hluku. „Nelíbí se mi, že tím kapacita zařízení vzroste dvojnásobně. Mají tady louku jako hrací prostor, to vytváří celkem velký hluk,“ vysvětluje jeden z odpůrců Petr Marek. Školka tu přitom bez problémů funguje už desítky let, hned naproti je dokonce i velká základní škola.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Odpůrci rozšíření si ale stojí na svém, omezení dětského křiku je dle jejich názoru ve veřejném zájmu. Požadují proto, aby stavební úřad posuzoval dětský křik podle podobných parametrů jako třeba hluk automobilů v okolí rušných silnic.

Podle rodičů a zaměstnanců školky to je nesmysl. „Popravdě si nedokážu představit, co by to všechno obnášelo, kdyby měl být tento parametr zohledňován v každém řízení,“ dodává mluvčí hradecké radnice Magdaléna Vlčková.