Část lidí v Jihlavě možná přijde o vodu

Jihlava – Řadě lidí v jihlavské čtvrti Staré Hory hrozí, že by se mohli ocitnout bez vody. Ta k nim teče soukromým potrubím ze soukromého vodojemu a jejich majitel poslal odběratelům výpověď.

Z dopisu majitele vodovodu datovaného na konci ledna vyplývá, že od 1. května už v lokalitě nepoteče pitná voda. Všichni odběratelé si teď musí nechat vybudovat nové přípojky. „Mám tady barely s pitnou vodou. Ale to přece není řešení. Napojení na vodu je potřeba,“ říká odběratel Bohuslav Voda.

Celá lokalita je specifická tím, že je zásobována městskou vodou, ovšem přes vodojem a potrubí, které patří firmě Motorpal. „Voda má parametry pitné vody, jako všude jinde ve městě. Akorát ten mezistupeň je bohužel v soukromém vlastnictví,“ vysvětluje náměstek primátora Jihlavy Petr Pospíchal.

Město odmítlo od firmy vodojem a potrubí odkoupit, protože jsou velmi zanedbané. Postoj vlastníka označili někteří zastupitelé za vydírání. Firma Motorpal, které vodojem patří, se zatím k problému nechce vyjadřovat, vzkázala ale, že odběratele nenechá bez pitné vody ani po prvním květnu.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)