Hradecká nemocnice nemusí platit milion za smrt pacientky

Hradec Králové - Fakultní nemocnice v Hradci Králové nemusí platit milion korun za údajně chybnou léčbu pacientky, která v srpnu 2003 zemřela po porodu mrtvého dítěte. Hradecký krajský soud dnes zároveň rozhodl, že se nemocnice za své jednání nemusí omluvit. Peněz a omluvy se domáhá manžel pacientky Jindřich Litomiský, podle kterého nemocnice při léčbě ženy nepostupovala správně. Soudkyně žalobu zamítla. Litomiský tak možná bude muset zaplatit soudní výlohy. Rozsudek ale zatím není pravomocný.

Podle soudkyně Věry Adámkové pochybení nemocnice nebylo prokázáno a zvolený způsob léčby byl tehdy správný. Soudkyně také připomněla, že případ je již promlčený, protože žalobce začal své nároky uplatňovat až po čtyřech letech od události. Za stranu žalobce dnes u soudu nebyl nikdo přítomen. Soudkyně však předpokládá, že se žaloba odvolá.

Nemocnice tvrdí, že postupovala v souladu se zákonem a předpisy. Případem se již dříve zabývala policie, která v říjnu 2005 obvinila z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti tři lékaře fakultní nemocnice. Lékaři svou vinu odmítali. Případ prošetřovala i znalecká ministerská komise, která postup lékařů označila za správný. Státní zastupitelství trestní stíhání lékařů později zastavilo.

Čtyřiatřicetiletou paní Litomiskou přijali v hradecké nemocnici ve 26. týdnu rizikového těhotenství. Ležela na provizorní porodnici mimo hlavní budovu, která byla tehdy v přestavbě. O dva týdny později lékaři zjistili, že se plod neozývá. Ženu převezli na opravenou kliniku a vyvolali předčasný porod. Nedonošené dítě vážící kilogram dvě stě gramů se narodilo mrtvé. Stav rodičky se prudce zhoršil a žena čtvrtý den zemřela.