Nebezpečných fotbalových branek ubývá

Vysočina – Bezpečné fotbalové branky na českých hřištích rychle přibývají. Projekt krajů a fotbalové asociace má vyřešit problémy s těmi, které jsou přenosné a tedy nebezpečné. Jen za poslední tři roky zemřely na Vysočině dvě děti poté, co na ně spadla právě fotbalová brána. Ty nové, bezpečné, tam malí fotbalisté poprvé vyzkoušeli právě dnes.

Srpen 2009 Přibyslavice - na fotbalovém hřišti si hráli dva chlapci. Jeden z nich se snažil po brance ručkovat, těžká konstrukce spadla a zlomila mu vaz. Prosinec 2009 - Dolní Cerekev, šestiletá holčička umírá v nemocnici poté, co na ni při hraní na hřišti spadla házenkářská branka.

Tehdy se rozhodlo o nákupu bezpečných branek, na Vysočině měly dnes premiéru. První branky pořídil kraj pro nejmenší fotbalisty do dvanácti let a ti je dnes otestovali přímo na hřišti při turnaji. „Jsme rádi, že je máme, protože jsme měli starší brány, které se rozpadaly a zdály se pro děti nebezpečné,“ uvedl trenér FK Humpolec Miroslav Novák a předseda Krajského fotbalového svazu Vysočina Miroslav Vrzáček doplnil: „Slyšíte a vidíte, že je to z plastu. Kdyby to opravdu to dítě udeřilo, neublíží mu to tak, jako kdyby ta byla branka kovová.“

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Bezpečná branka má těžiště ve spodní části. Je lehká, vydrží i řádění dětí na hřišti a nepřevrhne se. Při testu se branka nakloní a vrátí se zpět do původní polohy. „Po tříměsíčním testování jsme předávali 200 branek devadesáti fotbalovým celkům,“ prohlásil náměstek hejtmana Kraje Vysočina Libor Joukl (ČSSD) a Miroslav Vrzáček dodal: „Cena branky včetně sítě je 7 700 korun.“ Z hracích ploch na Vysočině zmizí ještě letos stovky nebezpečných těžkých branek, se kterými hrají například starší fotbalisté v Humpolci.

Bezpečné branky už mají na hřištích v Praze, Jižních a Středních Čechách, na Jižní Moravě a teď nově na Vysočině. Další kraje svým podpisem nákup bezpečných branek zatím jen slíbily.