Máte doma zbytečné kolo? V Gambii může pomoci

Frýdek-Místek - Sportovní klub vozíčkářů z Frýdku-Místku podpořil charitativní akci Kola pro Afriku. Severní Morava tak má nové sběrné místo, kam můžou lidé nosit nepotřebná, ale funkční jízdní kola. Organizátoři sbírky chtějí tímto způsobem dětem z Gambie usnadnit cestu do škol, které mají i deset kilometrů od domova.

Gambie je sice rozlohou nejmenší stát na africkém kontinentu, do škol to ale místní děti mají hodně daleko: „Děti do školy v Gambii chodí i deset kilometrů tam i zpátky, některé z nich nechodí, protože je to daleko. Takže to kolo je cestou ke svobodě a cestou ke vzdělání a možností žít svobodný život,“ myslí si organizátor charity Richard Gazda. Skupina nadšenců začala kola pro Afriku sbírat před třemi měsíci. Momentálně jich má už 800 a každý den přibývají další.

Kromě jízdních kol, nejlépe horských, hledají zakladatelé projektu i nová sběrná místa. V současné době jich je v České republice už 26. Naposledy je podpořili vozíčkáři z Frýdku-Místku. „Tady ve Frýdku-Místku jsme vybudovali takové centrum, kterému říkáme Comeback, ty prostory jsme na ta kola našli a vlastně to zapadá, dá se říct, i do té naší činnosti,“ říká šéf centra Radomír Krupa. Do Gambie pojedou organizátoři ve chvíli, kdy seženou dostatek peněz na převoz kol - náklady na převoz jednoho bicyklu vyjdou zhruba na 250 korun.