Jeskyně odhalila pravěké zvířecí kosti

Svoboda nad Úpou – Speleologové se pustili do probádání tzv. Medvědí jeskyně na Trutnovsku. Jejich objev překvapil možná i je samotné – ve sluji našli zatím nejpočetnější sbírku pravěkých zvířecích kostí v oblasti Krkonoš.

Těžko by někdo dokázal odhadnout, jaký poklad v sobě jeskyně ukrývá. Kvůli dřívější těžbě vápence je už jeskyně zasypaná, ale přesto má své kouzlo. Speleologové však již delší dobu tuší její skutečnou hodnotu. 

„Medvědí jeskyně je pro laika malý skalní útvar s otvorem při patě stěny, ale pro nás speleology je to zcela unikátní lokalita,“ říká odborník Radko Tásler. On a jeho kolegové nyní začali jeskyni zpřístupňovat a nacházejí přitom stovky starověkých kostí. 

Reportáž Přemysla Šrámka z Krkonoš (zdroj: ČT24)

Mezi nalezené unikáty patří např. úlomek liščí lebky, medvědí dráp nebo prstní článek a v neposlední řadě dokonale zachovalý medvědí špičák. Odhadované stáří? Nálezci je prozatím hodnotí až na deset tisíc let. Nálezy podrobně zkoumají znalci z Akademie věd. 

„Jedná se o první lokalitu v Krkonoších, kde se vyskytují ve větším množství kosterní pozůstatky pravěkých zvířat,“ potvrzuje Stanislav Čermák z Geologického ústavu Akademie věd. 

Současný výzkum by měl potvrdit či vyvrátit teorii, že v místě nálezu kdysi pobýval i jeskynní medvěd. Tedy druh, který vymřel již koncem doby ledové. V této oblasti totiž nejde o první „medvědí“ nález. V roce 1885 zde byla objevena jeho lebka, avšak nikdo neví, kam se za ta léta poděla. V roce 1925 Muzeum Podkrkonoší v Trutnově zaznamenalo text, v níž se k jeskyni pojí přízvisko medvědí. 

Speleologové jsou toho názoru, že největších objevů se teprve dočkají. Jejich průzkum totiž teprve začíná.