Třeboň zachraňuje unikáty

Třeboň – Další čtyři zchátralé historické seníky u Třeboně dostaly šanci na záchranu. Městu je kvůli tomu darovali vlastníci. Dva už se opravují, dva přijdou na řadu v příštím roce. Celý soubor seníků na mokrých lukách je chráněnou památkou. Celá desetiletí se ale už nevyužívají a to se odráží na jejich stavu.

Jednoduchá roubená stavba, a přesto je výjimečná. Dokumentuje, jak si v minulosti lidé uměli poradit s využitím mokrých luk. V suchém létě je pokosili, seno usušili a hned na místě uskladnili. A v zimě, když jiné zásoby došly, si pro něj jezdili. Do zamrzlé země se vozy nebořily. „Ty seníčky přežily dlouhou řadu let. Třicetiletou válku, dvě světové války a pak se na ně v dobách komunismu zanevřelo,“ uvedl Michal Pech z Informačního centra Třeboň.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Před čtyřiceti lety jich bylo ještě 54. Teď už jenom 35 a řada z nich je ve velmi špatném stavu. Některé shnily, jiné shořely a ty co vydržely, zase před deseti lety poškodila povodeň. Některé z těch, co velká voda přestěhovala, se na svoje původní místo vrátily. A těm, které dostalo město, se vrací i bývalá krása. „Je dobře, že lidé už se hned v počátku, vlastně už před revolucí, rozhodli darovat městu první seníky. Ministerstvo kultury nám přispívá z havarijního fondu, Jihočeský kraj přes památkovou péči také a město samozřejmě doplňuje zbývající peníze,“ prohlásil místostarosta Třeboně Zdeněk Mráz (ČSSD).

Jenom nová střecha stojí přes sto tisíc, oprava celého seníku až půl milionu. Seno se v nich už asi nikdy skladovat nebude. Jako unikátní a pro kraj rybníků charakteristická historická památka ale budou sloužit i dalším generacím.