Praha neplatí za výzkum u tunelu Blanka, tvrdí archeologové

Praha – Archeologové se obávají o osud raně středověkého pohřebiště u Prašného mostu v Praze. Archeologický ústav Akademie věd poukázal, že magistrát nedává peníze na průzkum, který má platit v rámci výstavby tunelu Blanka. Bude proto nutné výzkumné práce zastavit. Podle archeologů tak hrozí zničení pohřebiště. Magistrát ovšem tvrdí, že peníze na výzkum řádně posílá.

Zajistit a financovat v rámci stavby tunely i archeologický průzkum ukládá městu zákon. Přesto tak Praha nečiní, uvedla mluvčí Archeologického ústavu Jana Maříková-Kubková. Archeologové se na místě pohybují od roku 2008, peníze nedostávají od loňského léta. „Zastavíme zemní práce, které u Prašného mostu probíhají, jak nám zákon umožňuje, a uvidíme, co se bude dít,“ uvedl archelog Jan Frolík s tím, že dohodu s pražským magistrátem se nedaří uzavřít. Představitelé magistrátu ovšem předpokládají, že se s archeology dohodnou na další spolupráci během šesti týdnů.

Magistrát podle mluvčí Maříkové-Kubkové přestal posílat peníze na průzkum v srpnu 2011. Spory mezi Archeologickým ústavem a městem však provázely práce na Prašném mostě od jejich počátku. Od roku 2008 do léta 2011 byl výzkum veden na základě dohod mezi ústavem Praha a příslušným odborem magistrátu, v tomto období byly platby často zpožděny.

Mluvčí pražského magistrátu Tereza Krásenská ovšem odmítla, že by magistrát archeologům neplatil. Archeologický ústav podle ní do dnešního dne dostal od města přes šest milionů korun a město závazky vždy řádně vyrovnalo. „Výstavba tím tedy není ohrožena,“ uzavřela mluvčí.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Město na jaře vyzvalo archeology, aby pokračovali v záchranném výzkumu bez smluvního zajištění při výstavbě podchodu u stanice metra Hradčanská a nyní i při zemních pracích na Prašném mostě, kde hrozí zničení zatím nezkoumaných částí významného raně středověkého pohřebiště objeveného v roce 2011. To však Archeologický ústav odmítl a připravuje zastavení prací. Jan Frolík poukázal, že u stavby s rozpočtem desítek miliard korun činí náklady na archeologický výzkum jenom několik setin procenta celkové částky.

Archeologickému ústavu, který je ze zákona povinen zachraňovat archeologické dědictví, hrozí vinou magistrátu finanční a, pokud se bude dále zadlužovat, i existenční problémy, dodala mluvčí.