V Divoké Šárce mohou spadnout další balvany, stezka uzavřena

Praha – Geologové po sobotním sesuvu kamení v pražském údolí Divoká Šárka konstatovali, že hrozí další nehoda. Skalní masiv je tedy nutné co nejrychleji sanovat. Několikametrákové balvany předevčírem dopadly na frekventovanou silnici. Stezka vedoucí k blízkému koupališti bude znovu otevřena nejdříve začátkem příštího týdne.

Odborníci v Šáreckém kaňonu označili čtyři konkrétní místa, odkud se dá očekávat další zřícení kamenů. Nedokážou však určit, kdy k pádu může dojít. „Žádný geolog vám nenapíše do zprávy, že to spadne za týden nebo za měsíc,“ podotkl geolog Stanislav Tůma.

Vydatné deště podemlely několikametrákové kameny a ty se v sobotu zřítily na silnici v Divoké Šárce, kudy denně směřují na koupaliště stovky lidí. Policie cestu okamžitě uzavřela a celý skalní masiv obehnala páskami. Dnes si místo prohlédli geologové.

  • Sesuv kamenů v Divoké Šárce zdroj: ČT24
  • Skály v Divoké Šárce zdroj: ČT24

Koupaliště funguje bez přerušení, návštěvnost klesla

Provozovatelé nejstaršího koupaliště v Praze, které leží jen pár desítek metrů od sesuvu, si stěžují, že magistrát s nimi příliš nekomunikuje. „Když to uzavřeli, tak jsme museli sami vyznačit trasu, aby se sem lidé dostali,“ uvedl Jiří Veselík, správce koupaliště Divoká Šárka. Zařízení nyní podle něj trpí kvůli špatné přístupnosti poklesem návštěvníků.

Z hlavní cesty je už suť odstraněná, návštěvníci Divoké Šárky tak netrpělivě čekají, kdy se konečně otevře. Jenže to zřejmě nebude dřív než začátkem příštího týdne. Petr Slavík z pražského magistrátu předpokládá, že zabezpečovací práce na skále proběhnou ještě tento týden.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Nejčastějším a také nejlevnějším způsobem sanace nebezpečných skalisek je řízené shazování uvolněných kamenů. Každý rok na jaře si magistrát najímá firmu, která čištění provádí na Barrandovské skále a na dalších nestabilních skalních masivech. Pohyby skalní stěny v Šáreckém údolí teď geologové budou pro jistotu kontrolovat častěji, dvakrát ročně.

Vydáno pod