Na Žďársku by se měl nadále těžit uran, rozhodla vláda

Praha – Vláda schválila materiál, podle kterého by se měl v Rožné na Žďársku nadále těžit uran. „Vláda schválila pokračování těžby za předpokladu, že na ni nebude nutné vynaložit prostředky ze státního rozpočtu,“ uvedl na brífinku premiér Petr Nečas. Zároveň se zvažuje i průzkum těžby v dalších lokalitách. Sdružení Calla ale varovalo, že těžba uranu způsobí ekologické problémy a bude finančně velmi nákladná.

V současnosti funguje v Rožné poslední uranový důl ve střední Evropě. Jeho zásoby by podle nedávných informací těžebního podniku Diamo měly vystačit ještě na zhruba pět let. Podle dřívějšího rozhodnutí vlády má těžba v Rožné pokračovat, dokud se ekonomicky vyplatí - loni se v Dolní Rožínce vytěžilo plánovaných 224 tun uranu. 

Ministerstvo průmyslu teď dokončuje aktualizaci státní energetické koncepce, která do budoucna počítá s větším využitím jaderné energie. Proto také zástupci ministerstva v minulosti několikrát zmínili, že by bylo vhodné se zabývat další těžbou uranu v Česku.        

Stát kvůli tomu navrhuje posouzení možnosti zahájení nové těžby uranu v ložiscích Brzkov a Horní Věžnice na Jihlavsku. Zvažuje se také chemické loužení uranu na Liberecku. Technologická agentura ČR už vyhlásila veřejnou zakázku za 6,7 milionu korun, která má zhodnotit možnosti této těžby. 

Podle sdružení Calla odstraňování ekologických škod po starých dolech trvá desítky let a stojí miliardy korun. Například odstranění škod po těžbě uranu v oblasti Stráže pod Ralskem by mělo trvat do roku 2042. „Na ložiscích Brzkov a Horní Věžnice je dle ministerstva celkem 3 100 tun uranu, což by zajistilo pouhých pět let provozu Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany,“ podotklo sdružení Calla.