Polná chce obnovit provoz na železnici, SŽDC je ale proti

Jihlava – Polná na Jihlavsku by ráda obnovila provoz na železniční trati vedoucí do města. Trať je ale ve výluce a nikdo ji neudržuje. Správa železniční dopravní cesty tvrdí, že je 2,5kilometrový úsek v nevyhovujícím technickém stavu a oprava by stála přes 10 milionů korun. Drážní úřad ale už loni SŽDC nařídil, aby trať zprovoznila – kvůli tomu, že tak dosud neučinila, už také SŽDC dostala od Drážního úřadu pokutu.

Nádražní budova v Polné tak nadále chátrá a nevyužívané koleje zarůstají plevelem. „Nedokážu pochopit, že SŽDC platí statisícové pokuty, ale na opravu tratě není,“ zlobí se starosta Polné Jindřich Skočdopole. 

Podle ředitele železniční společnosti KŽC Bohumila Augusty je zde prokazatelný zájem dopravce a SŽDC je povinná dráhu udržovat provozuschopnou. Zájem o železnici mají i podnikatelé v Polné, třeba pila v těsném sousedství nádraží musí všechen materiál vozit po silnici. 

Správa železniční dopravní cesty ale trať opravit nechce: „SŽDC v tuto chvíli považuje vynakládání veřejných rozpočtů na udržování tohoto úseku tratě za velmi neekonomické,“ uvedl mluvčí společnosti Tomáš Drvota. SŽDC se odvolala i proti pokutě od Drážního úřadu, takže rozhodnutí není pravomocné.

Polná chce v tuto chvíli udělat vše alespoň pro záchranu kolejí - bojí se totiž, aby trať nakonec nebyla úplně zrušená a koleje neskončily ve šrotu.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)