Místo MHD jezdí ve Šlapanicích Seniorbus

Šlapanice (Brněnsko) – Mikrobus určený seniorům a tělesně postiženým jezdí po Šlapanicích u Brna. Tzv. Seniorbus má za sebou měsíc zkušebního provozu, nyní se radnice snaží jeho provoz vyladit. Mikrobus jezdí dvakrát denně, zastávky má ve všech čtvrtích.

Seniorbus, kterým je možné cestovat zdarma, zavedla šlapanická radnice jako alternativu k brněnské MHD. Do města sice zajíždějí trolejbusy a autobusy, mají však málo zastávek, navíc ve Šlapanicích neplatí brněnský vnitroměstský tarif. „Naši senioři se snažili poukazovat na to, že jejich kolegové senioři v Brně mohou od 70 roků jezdit zdarma – a proč oni nemohou. Jenže situace byla tak komplikovaná, že se nedala řešit. My už jsme jiná zóna než městské brněnské zóny,“ přiblížil vznik seniorbusu šlapanický starosta Jaroslav Klaška.

Seniorbus má deset zastávek ve všech obytných částech města. Navíc zajíždí až do brněnské Slatiny, kde důchodci můžou přestoupit na brněnskou MHD, která už je v těchto místech zdarma.

Zatím se Seniorbusem svezlo asi sto lidí. „Bydlíme daleko od městečka, takže to pomůže,“ poznamenala obyvatelka Šlapanic Ludmila Krbálková. Podle radnice ale není vytíženost Seniorbusu ideální, ve Šlapanicích žije více než tisíc důchodců. Starosta ale věří, že se služba zaběhne. Lidé si zatím zvykají. „Když někdo chodí 70 let po Šlapanicích pěšky, tak ani nedovede vstřebat, že by tuto službu mohl využívat,“ poukázal Václav Klaška ze Šlapanic.

Jak se bude Seniorbusu dále dařit, nemusí být zcela jasné. Jeho zkušební provoz zatím hradí kraj, od příštího roku ale přejde dotování na radnici. Ta má mnohem menší rozpočet, a tak se snaží pro Seniorbus najít sponzory.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)