Na Pastvinách táboří děti z okolí Černobylu

Pastviny – Na přehradu Pastviny v Pardubickém kraji si přijeli užít prázdniny školáci z Ukrajiny. Potomci českých krajanů pocházejí z oblastí postižených černobylskou jadernou havárií. Ozdravný tábor pro ně už tradičně připravila Česko-ruská společnost s finanční podporou ministerstva zdravotnictví.

Na ozdravný tábor přijelo 38 ukrajinských dětí. Mezi nimi i Dima Machaček. Vedoucí tábora Milan Bouška informoval, že kromě dětí z oblastí postižených černobylskou jadernou havárií přijelo také pět dětí z Kyjeva. Školáci od osmi do patnácti roků se učí češtinu, poznávají památky, společně se baví. Pobyt jim podle lékařů prokazatelně pomáhá s posílením imunity.

Cestu do České republiky si děti musejí platit. Na samotný tábor přispívá ministerstvo zdravotnictví, pomáhají sponzoři a Pardubický kraj. „Ti čeští vystěhovalci si do svých nových vlastí přivezli i české písničky, které byly přeloženy do ruštiny a díky tomu se rozšířily do celého světa,“ říká rusista, hudebník a překladatel Jiří Klapka.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Ozdravné a vzdělávací pobyty pořádá Česko-ruská společnost již podvacáté druhé, za tu dobu přijelo do České republiky přes tisíc dětí.