Zateplení mělnické školy se o rok pozdrží

Mělník - Kvůli nebezpečí úniku azbestu se letos základní škola v Mělníku zateplovat nebude. Vítězná stavební firma zpochybnila vysoutěženou technologii a odstoupila od smlouvy. Rekonstrukce se tak o rok odkládá. Přitom mělo jít o největší letošní investici radnice v hodnotě 30 milionů. Kvůli inovaci celého projektu se celková částka nově navýší o zhruba 3,5 milionu korun.

Kvůli plánovanému zateplování ředitel mělnické školy dokonce ukončil školní rok o týden dříve. Základní škola Jindřicha Matiéky se ale stavebních prací nakonec nedočkala. Firma CGM, která měla školu zateplit, se na poslední chvíli zalekla přísných podmínek. „My jsme jasně chtěli, aby firmy předaly objekt bez úniku azbestu, tedy že hodnoty budou podlimitní, a dostanou zaplaceno tehdy, až bude stav vyhovovat dohodnutým podmínkám,“ uvedl starosta Mělníka Ctirad Mikeš.

Stoprocentně zaručit nulový únik azbestu při zateplování a výměně oken ale stavební firma není schopna. Žádala proto o změnu technologie – všechny svislé konstrukce úplně vybourat a vyzdít znova. S tím ale město nesouhlasilo. „Nebylo možné, abychom měnili kdykoliv v průběhu soutěže a realizace technologie, které byly původně vysoutěžené,“ dodal Mikeš.

Ještě další rok proto musí škola fungovat bez slibovaných úprav. Město chce nový tendr vypsat v září. „Rozhodně ten stav není takový, že by nám to nějak bránilo provozovat školu, že by narušilo kvalitu výuky, takže rok počkáme,“ sdělil ředitel školy Vladimír Škuta. Za vytápění školy platí město ročně 2,5 milionu korun. Od rekonstrukce si slibuje až třetinovou úsporu.

Mělnická škola si na nové zateplení počká rok (zdroj: ČT24)