ROP Severozápad: Policie tentokrát šetří thajské masáže v sídle úřadu

Ústí nad Labem - Operační program Severozápad má další problém. Kriminalisté si tentokrát na úřad přišli pro dokumentaci k projektu soukromého wellness centra v Ústí nad Labem. Česká televize na něj upozornila už před dvěma měsíci. Problémy dotačního úřadu jsou už příliš i na zástupce ředitele Jiřího Červinku, který teď sepisuje výpověď.

Přímo do kanceláří dotačního úřadu přišli vyšetřovatelé pro dokumenty už pošesté. Tentokrát prošetřují rozhodnutí úřadu podpořit thajské masáže přímo pod svou střechou. Podrobnější informace policie sdělit odmítla. Na projekt upozornila už dříve Česká televize, společnost poté změnila většinového majitele. Na oficiální adrese už má jen poštovní schránku.

Dotaci na wellness centrum dostal bývalý obchodní partner Oulického

Wellness centrum mělo podle projektu stát až 17 milionů korun. Po jeho dokončení měla zhruba polovinu částky zaplatit Evropská unie. Dotační úřad peníze slíbil z balíku, který je určený na podporu lázeňství. Podle kritiků je sice na severu Čech několik lázeňských měst, Ústí nad Labem ale mezi ně nepatří. Centrum mělo navíc vzniknout v sídle dotačního úřadu. Budova patří firmě podnikatele Patrika Oulického a podle obchodního rejstříku dostal dotaci jeho bývalý obchodní partner.

ROP Severozápad řeší i problémy s personálním obsazením. Potíže úřadu jsou už příliš na zástupce ředitele Jiřího Červinku, který nyní sepisuje výpověď. „V tuhle chvíli už cítím, že nemám úplně tu energii,“ řekl ČT.

Oficiálním šéfem úřadu je Pavel Markvart, který je ale ve vazbě. Policie ho zatkla spolu s náměstkem hejtmanky Pavlem Koudou kvůli podezření ze zneužití pravomocí. Politici se ale zatím nedokázali sejít a Markvarta odvolat. Mimořádný výbor by měl znovu rozhodnout v pátek, kdy se sejde naposledy před krajskými volbami. Předseda výboru Jaroslav Komínek (KSČM) doufá, že se v pátek podaří vyhlásit nové výběrové řízení na ředitele. Kdo zasedne v čele úřadu, už ale rozhodnou nově zvolení politici.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)