Parkinsonovu chorobu léčí v Olomouci unikátní metodou

Olomouc - Neurochirugové ve Fakultní nemocnici v Olomouci začali léčit Parkinsonovu chorobu novou metodou. „Unikátní operační přístup zatím v Česku nikde jinde nevyužili, v Evropě se provádí jen v devíti centrech,“ uvedl přednosta neurologické kliniky Petr Kaňovský. Pro pacienta je zákrok komfortnější, rychlejší a také bezpečnější. Operace nemocné nevyléčí zcela, ale odstraní většinu nepříjemných příznaků a zlepší kvalitu jejich života. Podle zástupců nemocnice dnes lékaři provedli teprve třetí operaci tohoto druhu.

Dosud lékaři při hloubkové mozkové stimulaci museli využívat stahující titanový rám, nyní používají mnohem menší plastové zařízení zajištěné v lebce jen několika drobnými šrouby. „Metoda je daleko rychlejší, veškeré přípravné fáze se provádí den předem a doba operačního zákroku se až o polovinu zkrátí. Pacient s námi během operace komunikuje a my ho vyšetřujeme a sledujeme, zda nastává zlepšení,“ uvedl lékař David Krahulík.

Lékaři zavádí do mozku speciální elektrody. Ty jsou poté spojovacími vodiči vedenými pod kůží napojeny na stimulátor vložený chirurgicky do podkožní kapsy pod klíční kostí. Celé zařízení funguje podobně jako kardiostimulátor. „Zlepšujeme hybnost pacientů s Parkinsonovou chorobou, odstraníme u nich svalovou ztuhlost či třes končetin. Elektroda zůstává pacientovi navždy. Zásadní změna není ve vlastním operačním zákroku, ale v technice provedení,“ uvedl lékař. Slabé elektrické impulsy stimulují mozková jádra a zmírňují tak projevy onemocnění. 

Jako první operaci před týdnem podstoupil dvaapadesátiletý muž, který nemocí trpí osm let. „Cítím se dobře, operace mi pomohla o sto procent. Měl jsem třes a blokovanou pravou ruku, to už přestalo. Operace nebyla nepříjemná, dá se to vydržet,“ uvedl. Podle lékařů se metoda používá u pacientů v pokročilé fázi nemoci, u nichž již nestačí léčba léky. Po operaci se odstraní či zmírní projevy nemoci a pacient nemusí užívat tolik léků, které mají vedlejší účinky. 

V nemocnici funguje zhruba sedm let Centrum pro diagnostiku a léčbu neurodegenerativních onemocnění. V současné době sleduje zhruba 1 000 pacientů s Parkinsonovou chorobou. Metodou hluboké mozkové stimulace lékaři každoročně pomáhají přibližně 20 pacientům ročně. Díky předchozím výsledkům získali tamní odborníci certifikát na novou metodu v italském Udine. Další obdobná centra jsou také v Praze a Brně.