Thoma se brání obvinění, podal trestní oznámení

České Budějovice – Kvůli úniku informací ve „své“ kauze podal českobudějovický primátor Juraj Thoma trestní oznámení. Byly podle něj vyneseny údaje z policejního spisu, který se týká vyšetřování smlouvy města se společností Bit Servis na IT služby. Primátor je jedním z obviněných v tomto případu.

Juraj Thoma tvrdí, že došlo k cílené manipulaci s informacemi z vyšetřovacího spisu, když deník Právo napsal, že kriminalisté při řešení případu narazili na podezřelé finanční transakce a prověřují Thomovy příjmy. Primátor řekl, že úniky ze spisů považuje za rakovinu právního státu.

Policisté ale odmítají, že by se novináři k jejich spisu dostali. „Policie nikdy neposkytla novinářům žádné materiály z vyšetřovaného případu. Vyšetřování trestně stíhaného primátora stále pokračuje. Po jeho skončení budou policisté veřejnost standardním způsobem informovat tiskovou zprávou,“ uvedl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Budějovický primátor je stíhán od září, je obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obvinění se týká dodatku smlouvy se společností Bit Servis z roku 2010, který primátor podepsal, aniž by ho schválila městská rada. Vyšetřovatelé tvrdí, že primátor tak překročil svou pravomoc.

Kromě policistů se zakázkou na outsourcing serverů zabývá také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Nelíbí se mu, že kontrakt byl prodloužen bez výběrového řízení. Za dodatek, kterým podle antimonopolního úřadu vznikla nová nadlimitní zakázka, má město zaplatit pokutu 1,3 milionu korun. Radnice proti rozhodnutí ÚOHS podala rozklad, který nyní ještě doplnila.

Budějovičtí poukazují na rozhodnutí Soudního dvora EU, ze kterého podle radnice vyplývá, že zadavatelem předvídané změny smlouvy jsou příspustné, pokud jsou v zadávacích podmínkách předem upraveny jejich podmínky a způsob. „Právě takovým případem je podle našeho přesvědčení i uzavření takzvaného dodatku číslo 2 k původní smlouvě z roku 2007. Je totiž zřejmé, že se jedná o změny předem předvídané a ve smlouvě výslovně upravené, ze kterých mělo město jako zadavatel jednoznačně prospěch. Obdrželo totiž plnění, které je na technologicky vyšší úrovni,“ řekl primátor Thoma.