Žofínský palác obléhají hasiči - cvičně

Praha - Asi čtyři desítky dobrovolných hasičů z Prahy 1 na Slovanském ostrově nacvičují stavbu protipovodňových zábran. Při cvičení poprvé předvedou všechny prvky aktivní a pasivní ochrany paláce Žofín. Poprvé vyzkoušejí i nové generátory, které by měly zajistit nouzové zásobování paláce elektrickou energií.

Hasiči dorazili na ostrov kolem půl osmé. Během cvičení vztyčí 252 metrů dlouhé hrazení, které by ve 14 lidech měli postavit za 3,5 hodiny. Hrazení, které využívá membránový systém, se narozdíl od celoměstského systému vykládá přímo ze skladu na Žofíně. Celoměstský systém je uložen v Dubči v centrálním skladu a využívá systému hradítkového. Membrány z plechu o tloušťce 1,5 mm jsou dlouhé tři metry a vysoké dva metry. Fungují na principu dotěsnění při tlaku vody, uvedl Filip Dvořák, zástupce velitele jednotky ze Sboru dobrovolných hasičů Prahy.

Hasiči během cvičení také uzavřou vodotěsná vrata vzduchotechniky a ostrov odpojí od elektrické sítě. Poté vyzkoušejí nové generátory, které by měly zajistit nouzové zásobování elektrickou energií. Testovat budou také čerpadla, která by měla přečerpávat dešťovou vodu z chráněného území ven za zábrany. Od 14:00 se cvičení zúčastní pražský primátor Bohuslav Svoboda. Konec je naplánován na 20:15.

Stavbu protipovodňových zábran kolem Žofína trénovali dobrovolní hasiči naposledy před dvěma lety. Velké cvičení profesionálních hasičů, vojáků a dobrovolníků v centru Prahy se konalo naposledy letos v srpnu.

Protipovodňové cvičení na Žofíně (zdroj: ČT24)
Vydáno pod