Ztište kostelní zvony, žádají Sokolovští

Sokolov – Co je již po staletí součástí lidských životů – odbíjení věžních hodin – vyvolalo nyní nevoli v Sokolově. Lidé, kteří žijí v okolí kostela, si na odbíjení stěžují a chtějí, aby byly zvony alespoň v noci potichu. Radní ale nevědí, jak nespokojeným lidem vyjít vstříc – staré kostelní hodiny není možné programovat a na nové město nemá peníze.

„Bimbá to čtyřikrát za hodinu, v každou celou to bimbá čtyřikrát plus ještě počet hodin, a i když v noci spíme, tak v každém případě nad ránem – pokud je otevřené nebo i zavřené okno – čtvrtá a pátá hodina nás vzbudí,“ popsala kažodenní režim, který Sokolovští znají již po staletí, organizátorka petice za tišší kostel Lenka Stowasserová. Petici podepsaly desítky lidí probouzených věžními hodinami.

Jednoduchý recept, jak nespokojeným občanům pomoci, však neexistuje. Podle městských technických služeb není žádný způsob, jak zvony na noc umlčet. „Vahadla a závaží nejdou zastavit, elektricky to nejde ovládat,“ popsal technik Sokolovských městských služeb Pavel Žemlička.

Eventuelní pořízení nových elektrických hodin se zase nezamlouvá faráři Petru Bauchnerovi. Poukazuje na tradici starých zvonů a kouzlo jejich vyzvánění. Přesto rozzlobené lidi chápe. „Historie tím způsobem zmizí. Já sám v tom nemám jasno a nevím,“ uvedl.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Město ale stejně zatím hodiny vyměnit nemůže, protože zastupitelstvo nechce uvolnit peníze – jde o 160tisícovou investici. „Až budeme sestavovat rozpočet, až uvidíme, jak na tom budeme, tak se pokusíme nějaké peníze na to dát,“ slíbil ale starosta Zdeněk Berka.

Sokolov není jediné místo, kde staletá tradice začala vadit – na odbíjení kostelních hodin si stěžovali lidé i v Hradci Králové. Karlovarský magistrát zase musel nařídit správě kolonád, aby na noc přikrývala zvonkohru, která rušila lázeňské hosty.