Navzdory protestům má Zlínský kraj v radě komunisty

Zlín – Staronového hejtmana má Zlínský kraj. Zastupitelstvo na svém ustavujícím zasedání zvolilo do čela regionu Stanislava Mišáka (ČSSD), který vedl už minulou krajskou radu. Do rady se potom dostalo pět zástupců ČSSD a po dvou z KSČM a Strany práv občanů – ZEMANOVCI. Kvůli účasti komunistů na „krajské vládě“ proběhla před krajským úřadem demonstrace.

Nejvyšší vedení Zlínského kraje zůstává oproti minulému období zpola nezměněno. Hejtman Mišák dostal po bok statutárního náměstka Jaroslava Drozda (ČSSD), který byl náměstkem již před volbami, ačkoli nebyl prvním hejtmanovým zástupcem. Další dvě náměstenská místa nově připadla Ivanu Mařákovi (KSČM), v jehož gesci bude životní prostředí, a Lubomíru Nečasovi (SPOZ), který bude mít na starost zdravotnictví.

Nová rada Zlínského kraje

  • hejtman: Stanislav Mišák (ČSSD)
  • 1. náměstek (pro rozvoj a investice): Jaroslav Drozd (ČSSD)
  • náměstek pro živ. prostředí: Ivan Mařák (KSČM)
  • náměstek pro zdravotnictví: Lubomír Nečas (SPOZ)
  • radní pro sociální věci: Taťána Nersesjan (ČSSD)
  • radní pro školství: Petr Navrátil (ČSSD)
  • radní pro kulturu a cest. ruch: Ladislav Kryštof (ČSSD)
  • radní pro dopravu: Jaroslav Kučera (KSČM)
  • radní pro zemědělství: František Čuba (SPOZ)

Hejtman Mišák dostal při volbě hlasy od zastupitelů všech koaličních stran – celkem 25 z 45. Do opozice odešla ODS, do rady se mohou „obouvat“ také zastupitelé za TOP+STAN a především lidovci, kteří v krajských volbách skončili druzí a mají tak největší opoziční klub.

KSČM v radě vyvolala demonstraci

Před krajským úřadem se sešlo několik stovek lidí s transparenty, jimiž ironicky uvítali účastníky zasedání zastupitelstva nikoli Zlínského, ale Gottwaldovského kraje. Objevily se tu i portréty někdejších komunistických pohlavárů a z reproduktorů zazněly budovatelské písně. Organizátoři akce zamířili přímo do budovy úřadu s peticí, kterou na jednání předali hejtmanovi. Petice vznikla před sedmi dny, na internetu ji zatím stihly podepsaly asi čtyři tisíce lidí, na papírových arších pak další zhruba tisíc.

Protest zorganizovali zlínští podnikatelé Radek Hegmon a David Karásek, kteří doufali, že se politici ještě rozmyslí a komunisty nakonec k moci nepustí. Když se tak nestalo, oznámil organizátor demonstrace Radek Hegmon, že se lidé nespokojení s KSČM v čele kraje budou scházet při každém jednání zastupitelstva. „Dnešek je úplná rozcvička. Budeme na každém dalším zastupitelstvu, dokud budou komunisté ve vedení kraje,“ slíbil Hegmon.

  • Protikomunistická demonstrace ve Zlíně zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4115/411486.jpg
  • Protikomunistická demonstrace ve Zlíně zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4115/411489.jpg
  • Protikomunistická demonstrace ve Zlíně zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4115/411485.jpg
  • Protikomunistická demonstrace ve Zlíně zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4115/411484.jpg

Volební lídr komunistů Ivan Mařák konstatoval, že odpůrci koalice mají právo na svůj názor, sami se ale podle něj nechovají demokraticky, protože nerespektují výsledky voleb. „Žijeme v demokratickém státě, takže tuto akci považuji z pohledu zákona za legální. Chci však říci jednu věc - petici podepsalo zhruba pět tisíc lidí. My jsme dostali 30 tisíc hlasů. To je také číslo, které je třeba respektovat,“ řekl Mařák. Dodal, že by ho zajímalo, kolik signatářů skutečně přišlo k volbám.

Demonstranti ale Mařákovo tvrzení odmítli. „Nemáme nic proti demokratickým volbám, naopak s nimi plně souhlasíme. Do zastupitelstva se dostalo 80 procent demokratických stran. Apelujeme, aby z Baťova mrakodrapu vládla koalice složená z těchto stran,“ řekl mluvčí aktivistů Radek Pelz.

Hejtman Stanislav Mišák (ČSSD) se nechal slyšet, že koaliční dohoda je výsledkem možného a že ji sociální demokraté uzavřeli s těmi, kdo nejlépe pomohou plnit jejich volební program. Volební lídr Zemanovců Lubomír Nečas přiznal, že ho protest občanů netěší, že se ale dal čekat. O koalici podle něj rozhodla ČSSD a koaliční dohodu nelze vzít zpět. 

Demonstrovalo se již podruhé

Dnešní protest není první v kraji. Předevčírem se v centru Zlína odehrál happening u památníků dvou zakladatelů moderního Zlína, Tomáše Bati staršího a jeho bratra Jana Antonína Bati. Jejich bronzové postavy se dívají na hlavní zlínskou dominantu, tzv. Baťův mrakodrap, který kdysi býval sídlem obuvnických závodů. Dnes v něm sídlí krajský úřad. Organizátoři happeningu nechali sochy zakrýt stěnami, na nichž jsou z vnějšku sochy vyobrazeny, ale obráceně, v pozici zády k sídlu úřadu. Symbolicky tím dávají najevo, že se již nemohou na změny ve vedení kraje dívat. Toto zdánlivé otočení baťovského sousoší mělo upozornit na existenci petice.

Mezi známá jména nejen ve Zlínském kraji, která se pod peticí objevila, patří například lyžařka Olga Charvátová-Křížová, sochař Otmar Oliva, hudebník František Segrado nebo architekt Svatopluk Sládeček. K petici se připojila také Konfederace politických vězňů. Organizátoři přiznávají, že se ale setkávají i s negativními názory.