Krkonošská příroda bude chráněna přísněji, turisté se uskromní

Vrchlabí – Krkonošský národní park zvětší nejpřísněji chráněnou I. zónu, přísnější ochrany se dočká i část dnešní III. zóny. Dostane se do ní dalších téměř dva a půl tisíce hektarů. Zatímco přírodě se bude na horách dařit ještě lépe, na turisty a také některé krkonošské chataře dopadnou nová omezení. Vedení parkové správy ale zdůrazňuje, že krkonošská krajina za to stojí. Připravovaným rozšířením I. zóny KRNAP se ještě bude zabývat ministerstvo životního prostředí.

Správa KRNAP si přeje, aby do I. zóny připadla i dnešní II. zóna, ta však nezanikne, protože za ni bude prodloužena část současné III. zóny. „Unikáty Krkonoš, které jsou chráněny jako národní park, jsou i v druhé zóně. Proto jsme se rozhodli zvětšit území, které je tak unikátní, že si zaslouží tu nejvyšší ochranu,“ zdůvodnil rozšíření přísněji chráněných zón mluvčí správy KRNAP Radek Drahný.

Při „návštěvě“ na ministerstvu životního prostředí se může návrh parkové správy razantně proměnit. „Musí nejdřív do meziresortní komise, kde se k němu budou vyjadřovat všechny dotčené subjekty. V současné době je předčasné říkat, jak nakonec bude vypadat,“ řekl Matyáš Vítík z ministerstva.

Projde-li návrh bez větších změn, pro turisty to bude znamenat, že například již nebudou moci vstupovat do některých lesů – v I. a II. zóně je totiž zakázáno opouštět značené stezky. Na přísnější omezení se musí přichystat i řidiči. „Musí mít pro první a druhou zónu speciální povolení. To vyřizuje pouze správa národního parku,“ upřesnil mluvčí KRNAP Radek Drahný.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Navrhovaná změna se dotkne také krkonošských obcí. Pravidla se pro ně sice nezmění, ale dotknou se větší části jejich pozemků. Z přísného režimu nejsou radnice nadšeny. „Omezení je zejména, že na pozemcích se nemůže vytvářet hospodářská činnost. Obec to poškozuje v tom, že se tu nevytváří žádný zisk,“ poukázal starosta Jan Patzelt.

Krkonošský národní park je v Česku nejstarší a po Šumavě druhý největší. Existuje od roku 1963, do tří zón je rozdělen od roku 1991.