Požár v Arnolticích hasiči nehasí, naopak ohni pomáhají

Arnoltice (Liberecko) - Zřejmě ještě celý víkend bude hořet skládka textilního odpadu v Arnolticích ve Frýdlantském výběžku. Hasiči požár nehasí, naopak ho podpoří, aby rychleji kontrolovaně dohořel. Z místa stoupá hustý dým, který je cítit i několik kilometrů daleko. Zatím nelze říci, kolik do ovzduší uniklo škodlivých látek. Starostové okolních obcí proto nabádají obyvatele, aby raději neotvírali okna. Požár by se mohlo podařit dohasit už v neděli, pak se na místo dostanou i vyšetřovatelé.

V plechovém skladu v bývalém zemědělském areálu hoří od včerejška asi 3 000 tun textilu, který byl zřejmě kdysi dovezen z Německa. Místní tvrdí, že požár byl jen otázkou času. Do špatně zabezpečené budovy totiž lidé chodili a staré hadry si odnášeli na topení. Proti včerejšímu večeru se situace nijak výrazně nezměnila, na místě je stále několik hasičských jednotek, které požár hlídají a nechávají dohořet. Hasiči se také rozhodli strhnout stěny budovy, aby se dovnitř dostalo více vzduchu a hoření se podpořilo.

Podle záznamů termokamery se totiž teplota uvnitř pohybuje kolem tisíce stupňů Celsia, hasiči se proto dovnitř nedostanou. V současnosti je bezpečnější a ekologicky výhodnější nechat starý textil shořet. Pokusy o uhašení by mohly do ovzduší uvolnit ve větším množství škodlivé látky. „Dým jde nejprve nahoru, nevalí se po zemi, takže přímé ohrožení není,“ řekl velitel libereckých hasičů Petr Štajnc. Nadále ale nedoporučuje místním obyvatelům otevírat okna a větrat. „Jsme rádi, že není vítr, nebo že není zamračeno. Protože kdyby bylo zamračeno, tak by to tady v tom údolí všechno zůstalo,“ uvedl obyvatel Arnoltic Stanislav Kukla.

Hala o velikosti zhruba 60 krát 20 metrů, kterou si před lety pronajala firma Nisa Recycling, byla podle hasičů zarovnána balíky s textilem do výše pěti až šesti metrů. Příčiny požáru zatím nejsou známy, vyloučeno není ani to, že sklad někdo úmyslně zapálil. To ale ukáže až vyšetřování. „Rozhodně se budeme zabývat i tím, jestli byl oheň způsoben úmyslně, či nedbalostí,“ uvedla krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. V poničené budově není elektřina, příčinou požáru by tak neměla být technická závada. V minulosti hořely na Frýdlantsku podobné sklady v Černousích a v Dolní Řasnici, kde oheň založil žhář. 

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)