I Středočeský kraj povede ČSSD s komunisty

Praha – Sociální demokraté ve Středočeském kraji se dohodli s komunisty na obsazení krajské vlády. ČSSD obsadí sedm křesel, KSČM čtyři. Hejtmanské křeslo znovu obsadí ornažoví, stejně jako pět náměstků a jednoho radního. Komunistům připadne proti původnímu návrhu jeden náměstek a tři řadoví radní.

Komunistům připadne nově zřízený resort finanční kontroly, dále oblast majetku, kultury a zdravotnictví. ČSSD bude řídit dopravu, životní prostředí, školství, regionální rozvoj, finance a sociální oblast. 

Komunisté trvají na písemné dohodě o spolupráci, ČSSD se v požadavku nevidí překážku. „Odmítli jsme koaliční dohodu, navrhujeme jenom dohodu o spolupráci mezi kluby zastupitelů,“ uvedl předseda středočeské ČSSD Miloš Petera. Další schůzka s KSČM je plánována v neděli, kdy by měly obě strany nedořešené záležitosti doladit.

ČSSD jednala i s ODS

ČSSD původně vyjednávala s KSČM a ODS jen o podpoře pro svou případnou jednobarevnou menšinovou vládu. ODS ale označila podporu ze své strany za nepravděpodobnou a nakonec oznámila, že zůstává v opozici. Komunisté trvali na místech v krajské radě.

Předseda středočeské ČSSD Miloš Petera pro ČT:

„S ohledem na to, jak byly rozdány karty ve volbách, jsme, myslím, dosáhli maxima. U ODS jsme neuspěli s možností menšinové vlády, takže nám nic jiného nezbylo.“

Krajské volby ve Středočeském kraji vyhrála ČSSD před KSČM a ODS. Z 65 mandátů jich sociální demokraté získali 20, komunisté o jeden méně a občanští demokraté 16. V zastupitelstvu budou ještě TOP 09 a Starostové s deseti zástupci. Ustavující jednání zastupitelstva, ze kterého vzejde nová krajská vláda, je svoláno na úterý.

Kde všude se na řízení kraje podílí KSČM:

  • Jihočeský kraj (v koalici s ČSSD)
  • Královéhradecký (v koalici s ČSSD)
  • Moravskoslezský kraj (v koalici s ČSSD)
  • Olomoucký kraj (v koalici s ČSSD)
  • Středočeský kraj (v koalici s ČSSD)
  • Ústecký kraj (v koalici s ČSSD)
  • Zlínský kraj (v koalici s ČSSD a SPOZ)
Šéf středočeské ČSSD Miloš Petera ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)