Aktivista Penc chce od poslanců omluvu za policejní vyvedení

Praha – Aktivista Stanislav Penc se nedopustil trestného činu, když na červnové jednání sněmovního výboru o legalizaci marihuany pro léčebné účely přinesl krabicí s konopím. Policie s tímto závěrem celou záležitost odložila, Penc od Poslanecké sněmovny žádá omluvu. Tím, že na něj byla přivolána policie, se cítí být poškozen.

Penc prý chtěl předat krabici marihuany na výjezdním zasedání výboru v Lázních Jáchymov ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09). Přijeli policisté a vynesli ho ven. Penc tvrdí, že policii přivolal předseda výboru Boris Šťastný (ODS).

„V očích části spoluobčanů jsem byl poškozen,“ řekl České televizi aktivista, který je přesvědčen, že ho poslanci přivoláním policie kriminalizovali. Předseda zdravotnického výboru Boris Šťastný ale omluvu považuje za zbytečnou. Policisty podle jeho slov přivolal sám ředitel národní protidrogové centrály Jakub Frydrych, který se jednání v lázeňském sále účastnil.

Reportáž Přemysla Šrámka o Pencově požadavku omluvy (zdroj: ČT24)

Penc chtěl prý poslance upozornit, že navrhovaná novela zákona o léčivech umožňující za určitých podmínek pěstování prý předraženého konopí je tunelem do státní pokladny. Pro policii je incident z Jáchymova uzavřenou věcí. Policejní mluvčí Pavel Valenta ČT potvrdil, že věc vyšetřovatelé odložili s tím, že nejde o trestný čin.