Osmadvacetimetrový vánoční smrk vyráží do Prahy

Holoubkov (Rokycansko) – Vánoční strom, který bude letos o adventu a Vánocích zdobit Staroměstské náměstí, už je připravený na cestu do Prahy. Přeprava proběhne ještě dnes. Osmadvacetimetrový smrk od železniční tratě nedaleko Holoubkova na Rokycansku věnoval zdarma majitel lesů Jerome Colloredo-Mannsfeld. Strom se znovu postaví až na Staroměstském náměstí, a to v noci na úterý. Poprvé se rozsvítí 1. prosince v 18:00.

Smrk ztepilý, který bude dominantou adventních trhů, vybrali pořadatelé už potřetí ze soutěže Hledá se strom. Sešlo se víc než 30 tipů z celé republiky. Nejlépe vyhověl smrk z Holoubkova. Správný vánoční strom pro Prahu musí být dostatečně vysoký, krásný, bohatě zavětvený a také zcela zdravý, což důkladně prověřují dendrologové, řekla Hana Tietze, mluvčí společnosti Taiko, která trhy pořádá. „Také musí být dobře přístupný, aby se k němu mohla dostat těžká technika,“ doplnila.

„I po dvaceti letech je to pro nás bezmála zázrak, že se moje rodina mohla po padesáti letech opět vrátit do staré vlasti. Tento strom, který bude postavený na náměstí, na němž tehdy žili prarodiče mé manželky, je proto malý symbolický znak naší vděčnosti. Těší mě, že mohu tímto malým darem poskytnout městu, jeho obyvatelům a návštěvníkům nepatrný příspěvek,“ uvedl Colloredo-Mannsfeld.

Strom je téměř stoletý, v mýtním věku

Podle dendrologů rostl strom asi 70 let. Podle letokruhů na pařezu s téměř devadesáticentimetrovým průměrem je to však až 95 let. I kdyby se strom nepokácel pro pražské vánoční trhy, zřejmě by už moc dlouho na svém místě nestál. Podle ředitele Lesní a rybniční správy Zbiroh Josefa Myslivce dosáhl mýtního věku, navíc kvůli bezpečnostním parametrům u železničního koridoru by neměl stát. 

Kácení vánočního stromu
Zdroj: Petr Eret/ČTK

„Je to pro mě velká čest, kácet strom pro Staroměstské náměstí. Dával jsem si záležet, protože já s oblibou říkám, že dřevo chybu neodpouští - co se jednou odřízne, to už se zpátky nevrátí,“ řekl mistr ČR v práci s motorovou pilou Jiří Vorlíček.

Přepravní souprava dosáhne délky 32 metrů

Stromu, který váží několik tun, se během manipulace a přepravy nesmí polámat větve, náklad zároveň nesmí přesáhnout dané parametry. „Musíme větve svázat a připevnit ke kmenu, abychom se vešli do průjezdného profilu 4,5 metru a výšky také 4,5 metru. Celá souprava má asi 32 metrů,“ popsal vedoucí přepravy Martin Švestka, který veze do Prahy strom už popáté.

Podle Tietze je bezpečnostní povolená výška vánočního stromu 22 metrů, z toho dva metry jsou zapuštěné do země. Strom na náměstí ukotví ještě ocelová lana připevněná k šestitunovým kvádrům.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)