Předvánoční charitativní bazar v Praze již potřinácté

Praha - Měsíc před Vánocemi začíná také čas dobročinných bazarů. Potřinácté se letos v hotelu Hilton konal i ten, který pořádají cizí diplomati působící v Česku. Představují a nabízejí na něm produkty, které jsou pro jejich země tradiční. Utržené peníze dostávají charitativní spolky.

Šperky, jídlo, kosmetika, ale i koberce, barevné šátky nebo cibulky tulipánů. Taková byla nabídka u stánků jednotlivých zemí na třináctém dobročinném festivalu v Praze. Slovensko zákazníky lákalo například na sklo a domácí perníčky, Malajsie na přísady do orientální kuchyně, Rakousko nabídlo čokolády, oplatky a olivový olej a Česko například Becherovku. Prodávající se symbolicky oblékli i do typických oděvů svých zemí.

„Myslím, že je to velmi dobrá příležitost pro země, aby se představily. A je to zdvojená předvánoční radost, protože výnos jde na charitu,“ řekl litevský velvyslanec Aurimas Taurantas. Jeho žena jako hlavní organizátorka festivalu provedla mezi stánky manželku prezidenta Livii Klausovou, která také na dobročinnou akci dorazila.

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)

Vánoční svátky přitom nemají zdaleka všude stejný charakter, třeba v Rusku slaví Vánoce až na začátku ledna. Naopak v Thajsku skoro vůbec, většina země je totiž buddhistického vyznání. V Číně místo Vánoc spíš oslavují až Nový rok.

Za pouhý jeden den se loni vybraly téměř čtyři miliony korun. Za posledních sedm let organizátoři rozdali už přes čtyřiadvacet milionů. Podporu v minulosti dostaly například organizace Chance 4 Children, Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze, nadace Dětský mozek nebo Česká asociace pro psychické zdraví.