Praha přivítala Vánoce, na Staroměstském náměstí se rozsvítil strom

Praha - Desítky tisíc lidí sledovaly dnes v podvečer slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí v Praze. Dvaadvacetimetrový smrk ze západočeských lesů se nerozzářil najednou, tisíce malých žárovek se rozsvěcovaly postupně asi dvě minuty. Světelným představením byly na náměstí zahájeny i vánoční trhy, které potrvají do 1. ledna. Akce se neobešla bez zvýšených bezpečnostních opatření, policie musela kvůli obrovskému zájmu zatarasit přilehlé uličky a část lidí na náměstí vůbec nepustila.

Rozsvěcení stromu předcházel koncert sborů, které na náměstí zpívaly celé odpoledne. Kromě českých zpěváků vystoupili i sboristé z Polska, Maďarska, Ruska nebo Finska. Samotné rozsvícení, které doprovázely světelné efekty a dynamická hudba, přijali lidé na náměstí s nadšením a potleskem. Organizátoři odhadují, že přišlo na 40 000 lidí.

Na místě bylo několik vozů záchranné služby i hasiči, přilehlé uličky byly zataraseny zábranami. Magistrát také předem upozorňoval, že na náměstí by neměly chodit rodiny s kočáry a dětmi do šesti let. Přesto jich byly na náměstí desítky, v hustém davu lidí se jen těžko prodíraly.

Hlavní pražský vánoční strom, který vyrostl u obce Holoubkov na Rokycansku, je letos laděn do tónů zlaté, červené, bílé a medové. Zdobí ho napodobeniny slaměných ozdob, velké perníčky ve tvaru sněhuláků či zvonků a nasvícené červené mašle. Špičku téměř třicetimetrového smrku zakončuje klasická zlatá vánoční špice. Veškerá symbolika letošních staroměstských Vánoc odkazuje k staročeské tradici.

Vánoční trhy začaly na Staroměstském a Václavském náměstí. Ve stáncích jsou k dostání staročeské speciality jako bramborové lokše, zelňačka nebo buchty. Lidé se mohou zahřát u stánků se svařeným vínem, prodej tvrdého alkoholu, ale třeba i grogu je zakázán. Prodej lihovin s obsahem alkoholu nad 15 procent byl ve stáncích a na trzích zakázán už před lety, pražské úřady ale dosud porušení na vánočních trzích tolerovaly. I kvůli nedávné metanolové aféře chce letos magistrát stánkaře více kontrolovat.

Hlavní pražský vánoční strom pochází ze západočeských lesů rodu Colloredo-Mansfeldů. Tento zhruba 28 metrů vysoký smrk ztepilý rostl zhruba 90 let u obce Holoubkov na Rokycansku.

Vánoční stromy se dnes rozsvěcovaly i na jiných místech metropole. Na Jiřském náměstí Pražského hradu rozsvítila strom manželka prezidenta Livia Klausová, která tím také odstartovala vánoční část veřejné sbírky, jejíž výtěžek bude věnován na pomoc sociálně znevýhodněným dětem. Strom se dnes poprvé rozzářil také na Kubánském náměstí v Praze 10 nebo v Břevnově v Praze 6.

I v dalších městech republiky dnes stánkaři zahájili své vánoční žně. Například v Ostravě na Masarykově náměstí potrvají trhy do Štědrého dne, letos je už potřetí doplní také vánoční kluziště, na které je vstup zdarma. V Brně si letos dali při přípravě na Vánoce záležet, za adventní výzdobu utratili téměř 8 a půl milionu korun.

Vánoční trhy začaly (zdroj: ČT24)

Pozadu nezůstávají ani v zahraničí. Bratislavské trhy jsou hlavně o jídle, mezi stánky je ale jeden výjimečný - patří občanskému sdružení Vagus, které pomáhá lidem bez domova. Ti tu prodávají pomazánky a koláče, které sami připravili. „Peníze z celých trhů půjdou na rekonstrukci denního centra pro bezdomovce,“ říká jedna z prodávajících.

V německých Dráždanech zní podobně jako v Česku tradiční koledy, jsou tu stovky stánků. Mezi návštěvníky zní poměrně často čeština. Kromě klasických štol a perníků se tu prodává především drážďanský švestkáček, což je malý kominíček ze sušených švestek. Podle místní legendy symbolizuje štěstí. „Je to tradice stará 400 let,“ říká jeden ze stánkařů.

Brusel letos vsadil na netradiční výzdobu, klasický strom nahradila abstraktní světelná instalace. Lidem se ale nelíbí, už 11 tisíc jich podepsalo protestní petici.