Viníky zřícení sila v Omlenicích soud pošle do vězení

Omlenice (Českokrumlovsko) - Soud potrestal za pád velkého sila v Omlenicích na Českokrumlovsku tři muže. Dva půjdou do vězení na tři roky, třetí dostal podmínku. Zásobník na hnojivo se zřítil před čtyřmi lety, v jeho troskách zemřeli dva lidé. Příčinou pádu byl podle soudkyně nedbalý postup při rekonstrukci.

Rozsudek si přišli vyslechnout jen obhájci, obžalovaní se omluvili. Podle soudkyně pochybili všichni tři muži. Majitele firmy, která zajišťovala opravu, a finančního manažera poslala do vězení. Tzv. realizačnímu manažerovi pro generální opravy sil vyměřila podmíněný trest. Rozsudek dosud není pravomocný, obžaloba i obhajoby si ponechaly lhůtu pro odvolání.

Věž s dusíkatým hnojivem se zřítila v říjnu 2008. Dva lidé pod ní zemřeli a dva byli těžce zraněni. Pracovníci firem, kteří se podíleli na opravě sil, podle soudu nezajistili zátěžovou zkoušku. Po napuštění hnojivem proto částečně zkorodovaný plášť neudržel tlak a věž se roztrhla. Podle Vladimíra Tomana z oblastního inspektorátu práce firmy porušily pravidla dané zákoníkem práce. Na místo havárie se tehdy sjely desítky záchranářů. Trosky sil ležely v celém areálu, chemikálie spálila okolní trávu. Nebezpečné látky, které se dostaly mimo kontrolované pásmo, se za pomoci hasičů podařilo zředit natolik, že nepronikly do podzemních vod.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)