Ovzduší na Ostravsku se znovu zhoršilo

Ostrava - Lidem v Moravskoslezském kraji se znovu hůře dýchá, imisní limit pro polétavý prach je překročen na většině měřicích stanic. Ve Věřňovicích na Karvinsku je mezní hodnota pro průměrný denní limit polétavého prachu převýšena více než sedminásobně. Denní limit nebyl překročen pouze v Opavě, Třinci a Českém Těšíně. Špatně se dýchá také v Olomouckém kraji.

V Olomouckém kraji se smog rozšířil v krajském městě a také v Přerově, kde čtyřiadvacetihodinová koncentrace prachu dvojnásobně překročila limit. Na špatné ovzduší upozornil obyvatele Přerova magistrát prostřednictvím SMS. Lidé by podle něj měli omezit pohyb venku.

Zhoršené rozptylové podmínky meteorologové předpovídají i nadále, ačkoli očekávají mírné zlepšení. „Během pátečního odpoledne a noci předpokládáme vzhledem ke stávající meteorologické situaci mírné zlepšení celkové imisní situace, hodnoty průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu se budou s velkou pravděpodobností pohybovat místy nad hodnotou imisního limitu,“ uvedli meteorologové.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě jedno z nejhorších ovzduší v Evropě. Na znečištění se výrazně podílí průmysl, ale i doprava nebo lokální topeniště. Problémy jsou hlavně na podzim a v zimě, kdy se podle odborníků mění směr větru a do kraje se více dostanou i škodliviny z Polska.