Toulavý autobus s Poborským vyjel na záchranu goril v Kamerunu

Somalomo - V Kamerunu se dnes na svou první jízdu vydal Toulavý autobus pražské zoologické zahrady, který má za úkol seznámit místní s ohroženými gorilami nížinnými a pomoci zastavit jejich vybíjení. Sedí v něm ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a také fotbalista Karel Poborský, díky němuž získal projekt v zemi velkou publicitu. Autobus bude vozit děti z vesnic v přírodní rezervaci Dja na školní výlety do záchranných stanic pro gorily, aby se je odnaučily mít rády jen k obědu.

Děti díky projektu navštíví zoologické zahrady v Limbe a dalších městech, díky práci v přírodovědném kroužku získají podle Bobka zážitek na celý život a vytvoří si vztah k přírodě. „Smyslem projektu je, aby děti tady z pralesních oblastí Kamerunu poznaly gorily jinak než jako 'maso na talíři',“ uvádí projekt s nadsázkou Bobek.

První šestidenní jízda proběhne za účasti rodičů, zúčastní se jí dvanáct dětí. Na další cesty se jich vydá až osmnáct, s nimi i jejich učitelé a strážci biosferické rezervace. Po dobu nejméně čtyř let se mají v projektu vystřídat stovky místních dětí. Strážci rezervací si navíc od projektu slibují, že se jim podaří navázat lepší vztah s místními lidmi.

Fotbalisté jako bohové

Jízd s kamerunskými dětmi se zúčastní také český fotbalista Karel Poborský. „Fotbalisté jsou tady v Africe bohové a pro projekt je účast Karla Poborského důležitá nejenom v tom, že mu poskytuje určitou veřejnou známost, ale také v tom, že místní lidé se někdy také zklamali v různých projektech, které přicházely z Evropy, a jméno Karla Poborského a jeho minulé výkony tomu dodávají váhu a důvěryhodnost,“ vysvětluje Bobek.

Pro účely projektu získala Zoo Praha na pět let s možností prodloužení do bezplatného užívání část základny v Somalomo na okraji Biosférické rezervace Dja, která je součástí Světového kulturního dědictví. Část této základny se otevře také studentům českých přírodovědeckých fakult. Dosavadní projekty poskytovaly vybavení strážcům biosferické rezervace a distribuovaly v zemích střední Afriky různé vzdělávací materiály. Mezi velmi úspěšnými publikacemi byla i knížka pohádek, jejímiž hrdiny jsou gorily z pražské zoologické zahrady.

Finančně projekt podpořil Magistrát hlavního města Prahy a sbírkové konto pražské zoo Pomáháme jim přežít. Početnost goril nížinných se pohybuje kolem sta tisíc. Každoročně jich je zabito na maso asi 7 000, ohrožuje je také kácení tropických deštných lesů. Gorily nejsou zdaleka běžnou součástí jídelníčku místních, podle Bobka jde většinou o byznys.