Trať u Tábora je po nehodě opět průjezdná, jezdí se i na Liberecku

Chotoviny/Frýdlant – Po hlavní trati z Českých Budějovic do Prahy přes Tábor od osmi hodin ráno opět jezdí vlaky. Uzavřela ji v neděli odpoledne nehoda, při které vykolejený rychlík poškodil koleje u Chotovin. Cestující proto museli v úseku Tábor–Chotoviny přestupovat do autobusu. Skončila také mimořádná výluka na severočeské trati z Frýdlantu do Nového Města, kde koleje zavál sníh.

Kvůli nesjízdné trati jezdily mezi Frýdlantem a Novým Městem na Liberecku od půl páté ráno místo vlaků autobusy. Mimořádná výluka trvala zhruba do osmi hodin, kdy se podařilo Správě železniční dopravní cesty sníh uklidit.

Vlaky se po osmé vrátily i na trať mezi Táborem a Chotovinami, kde v neděli odpoledne vykolejil rychlík, který mířil z Lince do Prahy. SŽDC několikrát odložila termín otevření úseku významné trati, která je součástí čtvrtého tranzitního železničního koridoru. Podle mluvčího správy Tomáše Drahoty byl poškozený úsek dlouhý. Nakonec tak skončila náhradní autobusová doprava až ráno.

Příčina nehody stále není známa, zabývá se jí Drážní inspekce. Jedním podvozkem vykolejil vagon vyrobený ve druhé polovině 80. let, který patří k sérii, jež má v nejbližší době projít rozsáhlou rekonstrukcí.