Středočeský ROP chce peníze z problematických programů

Praha – Na Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy stále probíhá kontrola, kterou nařídil Brusel kvůli kauze spojované s bývalým hejtmanem Davidem Rathem. Vedení rady je ale přesvědčeno, že uspěje a že její regionální operační program nečeká stejný osud jako v regionu Severozápad. Žádá proto o přidělení peněz z operačních programů, u kterých je jasné, že nestihnou přidělené peníze vyčerpat. Ve středních Čechách se totiž evropských peněz už teď nedostává.

V Regionální operačním programu Střední Čechy se nedostávají dvě miliardy korun na projekty, které sice úředníci hodnotí jako kvalitní, ale kvůli množství žádostí tyto žádosti o evropské dotace neuspěly. Vedení dotačního úřadu má ovšem nápad, jak jim peníze zajistit. „V České republice jsou operační programy, které nezvládají čerpat. S vysokou pravděpodobností budou vracet až desítky miliard do Bruselu a já myslím, že by bylo naprosto správné a logické, aby vláda ty peníze převedla do ROPů,“ navrhl ředitel úřadu Tomáš Novotný.

Jedním z míst, na které už dotace nezbyly, je Jílové u Prahy. Město chtělo pětimilionovou dotaci na přístavbu mateřské školy – žádost však skončila „pod čarou“. „Byl to samozřejmě problém. I když jsme měli dobrý projekt, nemůžeme takovou částku vynaložit ze svého rozpočtu,“ uvedla jílovská starostka Květa Halanová. Podotkla, že pokud by to bylo možné, požádala by radnice o dotaci na školku znovu.

Lucie Rosí o nedostatku peněz v ROP Střední Čechy (zdroj: ČT24)

Ministerstvo pro místní rozvoj skutečně dalo středočeským obcím naději, že dodatečné dotace přijdou. „V tuto chvíli ministerstvo pro místní rozvoj zpracovává analýzu pro vládu, kde budeme navrhovat různá realokace a krizová řízení u některých operačních programů,“ sdělila mluvčí úřadu Jana Jabůrková.

Nad návrhem středočeské regionální rady se ale vznáší i hrozba docela opačného výsledku. Ještě měsíc bude v ROP Střední Čechy probíhat audit, který nařídila Evropská komise kvůli kauze exhejtmana Ratha. Program má pozastavenou certifikaci, takže všechny dotace zatím přicházejí k žadatelům ze státního rozpočtu a Brusel je dosud nepokryl. V Ústeckém a Karlovarském kraji ovšem loni vedla obdobná kontrola k úplnému zastavení veškerých dotací.