Studenti pomáhají rozšiřovat řady dárců kostní dřeně

Liberec - Rozšířit registr dárců kostní dřeně a pomoci bývalé spolužačce, která onemocněla leukemií - to je cíl akce, kterou zahájili studenti Technické univerzity v Liberci. Mladí lidé, ochotní kostní dřeň darovat, by mohli zachránit mnoho lidských životů.

V Česku lékaři ročně odhalí více než tisíc nových případů leukemie. Jen asi třetina z těch, jejichž život závisí na transplantaci kostní dřeně, nalezne vhodného dárce mezi příbuznými. Vendy, matka dvou dětí, takové štěstí neměla. I proto se jí studenti rozhodli pomoct.

Mladí lidé jsou pro dárcovství ideální skupinou. Stát se dárcem je rozhodnutí na celý život. V Česku je jich nyní asi 60 tisíc a jejich kostní dřeň mohou získat nemocní po celém světě. Podmínkou vstupu do registru je ale skvělý zdravotní stav a věk od 18 do 35 let. „Dárci nám v registru postupně stárnou a my stále potřebujeme tu databázi doplňovat mladými lidmi,“ uvedla Gabriela Hošková, koordinátorka Českého registru dárců krvetvorných buněk.

Čím více lidí v registru bude, tím větší je šance, že se pro nemocnou dívku nový dárce najde. Liberečtí studenti budou chtít akci rozšířit i na další vysoké školy v Česku.

Studenti pomáhají rozšířit okruh dárců kostní dřeně (zdroj: ČT24)