Penále za zpožděnou Čistou Cidlinu nebude, vodárny nechtějí k soudu

Jičín – Stavební společnost Geosan nebude platit žádné penále za projekt Čistá Cidlina, který stavěla pro Jičín a okolní obce, resp. jejich Vodohospodářskou a obchodní společnost (VOS). Ačkoli VOS tvrdila, že firma nezahájila v termínu zkušební provoz, teď se rozhodla, že smluvní pokutu nenaúčtuje. Vodárenská společnost své rozhodnutí zdůvodnila tím, že by případné soudní řízení bylo příliš drahé. Ředitel VOS Richard Smutný si přitom není jistý výsledkem. Již dříve kvůli nejasnému výsledku ustoupila VOS od vymáhání penále za opožděnou kolaudaci. Vysoké smluvní pokuty přitom vodohospodářskou společnost v roce 2008 přiměly uzavřít smlouvu s Geosanem, ačkoli jeho nabídka nebyla nejlevnější.

Jičínská Vodohospodářská a obchodní společnost chtěla od Geosanu stamilionové penále za roční zpoždění zkušební doby. Stavební firma ale tvrdí, že vše proběhlo podle schváleného harmonogramu a termín předání stavby odpovídal smlouvě. Představenstvo vodáren se nakonec rozhodlo žádné penále nevymáhat. Přispěly k tomu vysoké náklady na případné soudní řízení, které by mohly přesáhnout pět milionů korun, a také výsledky objednaných právních rozborů. „Podle nich velmi pravděpodobně došlo k řádnému splnění díla, když zhotovitel provedl ve smlouvě o dílo dohodnuté zkoušky. Existence prodlení zhotovitele s provedením díla se tak jeví jako mimořádně pochybná, podobně jako související nárok na smluvní pokutu,“ uvedlo představenstvo VOS.

Geosan nebude platit ani další penále, o které chtěla vodohospodářská společnost požádat, související s údajně rok a půl opožděnou kolaudací díla. Podle právních rozborů smluv však kolaudace nebyla součástí díla, proto VOS i v tomto případě od vymáhání penále ustoupila.

Projektu Čistá Cidlina, který stál 650 milionů korun, se zřejmě vyhnou i další dříve ohlášené spory. Město Jičín se rozhodlo, že nebude vymáhat po bývalém představenstvu VOS desítky milionů korun za schválení údajně nevýhodného dodatku ke smlouvě na Čistou Cidlinu. Dodatkem se termín stavby firmě Geosan prodloužil o čtyři týdny. Podle kritiků představenstva prý byl ale Geosan ve skluzu a prodloužení termínu bylo účelové, aby se firma vyhnula placení penále přes devět milionů korun za den zpoždění.