Letovický Penny Market má zavřeno, hnízdily v něm myši

Letovice - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v úterý uzavřela prodejnu Penny Market v Letovicích na Blanensku kvůli rozsáhlému porušení hygienických předpisů. Při kontrole zde inspektoři našli stopy výskytu hlodavců na prodejní ploše a v zázemí našli živé myši i s mláďaty. Prodejna zůstává zavřená i dnes a inspekce s provozovatelem zahájila správní řízení o uložení sankce.

Inspekce našla trus na regálech mezi potravinami, v zázemí se nacházelo vyřazené zboží, které bylo ohlodané. Ve zboží, které bylo určené k likvidaci, tedy oblečení, botách a drogistickém zboží, našli inspektoři dokonce myší hnízdo. „Na některých místech provozovny se rovněž šířil zápach charakteristický pro výskyt hlodavců,“ doplnil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Inspekce ihned nařídila prodejnu zavřít a zakázala uvádět potraviny do oběhu. Provozovatel musí odstranit veškeré zjištěné nedostatky a přijmout účinná opatření k regulaci škůdců.

Letos SZPI zavřela již více než desítku prodejen od večerek po supermarkety právě kvůli výskytu hlodavců. Ti představují zdravotní riziko kvůli tomu, že mohou přenášet závažná onemocnění.