Golfové hřiště ve Varech se městu zřejmě „vyplatí“ nadvakrát

Karlovy Vary - Společnost Golf Resort Karlovy Vary je připravena doplatit městu za údajně nevýhodný prodej golfového hřiště 44 milionů korun. Podle zástupců soukromé společnosti byl obchod v pořádku, chtějí se ale vyhnout sporu, který by hřišti ublížil. Zástupci města nesouhlasí. Podle nich byla tehdy uzavřená smlouva nevýhodná a žádají víc peněz.

Za prodej golfu dostalo město pět milionů, další desítky milionů byly započteny jako investice. Smlouvy uzavřené v roce 2004 byly ale podle současného vedení neprůhledné a neplatí. Podle primátora mělo město dostat nejméně o padesát milionů korun víc.

„Jednak pro nižší cenu, než je cena obvyklá dle posudků, které jsme si nechali zpracovat, jednak pro neurčitost kupní ceny a jednak proto, že zastupitelstvo města schvalovalo kupní smlouvu bez určité kupní ceny,“ uvedl Petr Kulhánek (KOA), primátor Karlových Varů. „Golf je jeden z typických příkladů tunelování veřejného majetku,“ řekl Jiří Kotek (ALTERNATIVA), zastupitel Karlových Varů.

Golf Resort nabízí 44 milionů, město chce víc

Smlouvy jsou ale platné, připravovali je tehdejší zástupci města. Soudní spory by ale rozvoj hřiště zkomplikovaly, proto nabízí městu 44 milionů korun. „Říkáme dobře, než abychom znehodnotili celé aktivum, které do golfu bylo investováno, pojďme se dohodnout na nějakém soudním vyrovnání,“ sdělil Vlastimil Argman, předseda představenstva, Golf Resort Karlovy Vary.

Podle bývalého náměstka by spor měl rozhodnout soud. Tvrdí, že prodej byl transparentní. „Přijde mi to jako vydírání ze strany města vůči karlovarským podnikatelům,“ uvedl Tomáš Hybner (NS-LEV21), bývalý náměstek primátora, Karlovy Vary.

Nově zvolené vedení Karlových Varů už loni získalo do městské kasy navíc 80 milionů od společnosti, která v minulosti koupila od města velmi výhodně budovu Lázní III. Jednání mezi zástupci společnosti Golf Resort a vedením Karlových Varů budou pokračovat v průběhu příštího týdne.

Doplatek za údajně nevýhodný prodej golfového hřiště (zdroj: ČT24)