ČT: Radní Frýdku-Místku čelí obvinění za předražené zakázky

Frýdek-Místek - Policie obvinila 13 bývalých i současných radních města Frýdku-Místku kvůli předraženým veřejným zakázkám na vyčištění příkopů u cest po povodních v letech 2010–2012. Mezi obviněnými je i senátorka ČSSD a bývalá primátorka města Eva Richtrová. Vinu ale odmítá.

Richtrová ČT řekla, že je opravdu mezi obviněnými, ale obvinění samotné si ještě nepřevzala. Přestože se na ni vztahuje imunita, je podle svých slov připravena okamžitě pozastavit členství v ČSSD a navrhnout sama své vydání Senátu. Do Senátu zatím policejní žádost o vydání Richtrové k trestnímu stíhání nedorazila. Jednání horní komory PČR podle ní bude moci proběhnout nejdříve 20. srpna. Richtrová, i celá minulá a současná rada města, je obviněna z předražení šesti městských zakázek. Podle mluvčí moravskoslezské policie Soni Štětínské měla městu vzniknout škoda sedm milionů korun.

Richtrová uvedla, že byli před časem společně s dalšími kolegy předvoláni na policii k podání vysvětlení. „Týkalo se to údajně předražených zakázek na čistění příkopů podél silnic po povodních,“ uvedla. Pochybení ale odmítá a tvrdí, že vše proběhlo standardně a podle zákona. „Je to útok na celou komunální politiku. Vybírali jsme z nabídek 16 firem a vybrali ty nejnižší. Nyní po letech přijde někdo a tvrdí, že to mohlo být ještě levnější,“ dodala.

Eva Richtrová
Zdroj: ČT24

Primátor: Škoda městu vzniknout nemohla, cena byla v pořádku

Podle primátora Michala Pobuckého zakázka spadá do doby, kdy ji bylo možné udělit bez výběrového řízení. Cena byla podle něj ve své době obvyklá a je v pořádku. „Žádná škoda městu, dle našeho názoru, nemohla vzniknout,“ dodal. Zároveň uvedl, že státní zástupce se snaží podle něj stíhání směřovat na období voleb.

„Je to krajně nepříjemná věc, vrhá špatné světlo na všechny zastupitele města a celé město. My se na těch nekalostech, pakliže tam jsou, nepodílíme a distancujeme se od nich,“ uvedl Josef Vojvodík (ODS) opoziční zastupitel.

V současnosti vede magistrát ve Frýdku-Místku koalice ČSSD, KDU-ČSL a dvou nestraníků zvolených původně za Věci veřejné. V jedenáctičlenné radě mají sociální demokraté šest zástupců, včetně primátora Michala Pobuckého a senátorky Richtrové. ČSSD ovládala radnici i v minulém volebním období.

Nejde o první podobný případ ve Frýdku-Místku

Policie prošetřuje i další podezření ve Frýdku-Místku. Ze zneužití pravomoci úřední osoby a z ovlivňování veřejných zakázek už loni policisté obvinili více než 20 lidí. Mezi nimi i současného primátora Pobuckého, jeho náměstka Dalibora Hrabce nebo ředitele městských strážníků Milana Sněhotu. Žalobce chce tuto kauzu předat soudu nejpozději na podzim.