Vodárny nám neřekly, že voda není pitná, tvrdí obyvatelé Radimovic

Radimovice – Bez pitné vody z kohoutků jsou v těchto dnech lidé z Radimovic na Liberecku. Její zdroj totiž kontaminovaly přívalové deště. Podle některých obyvatel ale vodárny začaly problém řešit pozdě – několik lidí včetně dětí pak kvůli konzumaci znečištěné vody onemocnělo a tři děti musely být dokonce hospitalizovány v liberecké nemocnici.

Deště znečistily doplňkový zdroj pitné vody, který se k zásobování Radimovic využívá jen v létě. Cisterny s pitnou vodou jsou lidem k dispozici od víkendu a v těchto dnech obyvatelé dostali do schránek upozornění, že kohoutková není v pořádku.

Podle místních tekla kalná a prý i zapáchající voda už po deštích ze začátku minulého týdne. Vodárna však začala věc řešit až po dalších deštích z tohoto víkendu, tvrdí obyvatelé Radimovic. „Nikdo nás neinformoval o tom, že ta voda není pitná,“ říká jedna z místních obyvatelek Hana Hanušová. To potvrzuje i další z obyvatel – Miloš Tomšů.

Vodárny se hájí tím, že začaly problém řešit okamžitě a informovaly i hygieniky. Pracovníci vodáren v domácnostech odebírají vzorky a lidem doporučují kontaminovanou vodu odpouštět. Až do odvolání tak budou odkázaní na vodu z cisteren.

Obyvatelé Radimovic si stěžují na kvalitu pitné vody (zdroj: ČT24)