Z Vyšehradu do Nuslí po eskalátoru, zní záměr Prahy

Praha - Mezi Vyšehradem a Jaromírovou ulicí vedoucí pod Nuselským mostem by mohl v budoucnu jezdit eskalátor. Vznikl by na zhruba 350 metrů dlouhém úseku s převýšením bezmála 40 metrů. Projekt by podle předběžné kalkulace vyšel na 318 milionů korun. Jeho cílem je zlepšit návaznost tramvají na trasu metra C.

Jezdící schody by vedly po svahu od stanice metra k podchodu pod železniční tratí. V současnosti se mohou cestující z Nuslí dostat na linku C buď po 350 metrů dlouhých schodech s převýšením 37 metrů, nebo jet tramvají na I. P. Pavlova či na Pražského povstání. Eskalátor by částečně nahradil i zatím nevybudovanou trasu metra D v plánované trase přes náměstí Bratří Synků.

Vyšehrad - Nusle: tři minuty, slibuje záměr

Podle studie by byl eskalátor z větší části zahloubený, pouze horní část by vedla nad povrchem. V souvislosti s jeho stavbou by se upravil i podchod pod železniční tratí v Nuslích. Jízda by trvala tři minuty. Na samotný provoz schodů by dohlížel dispečer sloužící ve stanici metra C Vyšehrad. Podle dosavadního záměru však nové spojení neřeší přepravu vozíčkářů nebo kočárků.

Stavební část by z celkové odhadované částky vyšla na 132 milionů, zbytek by stály samotné schody. Pozemky pod schody patří hlavnímu městu, které by je tak nemuselo vykupovat. Naopak v odhadu ceny nejsou zahrnuty například přeložky komunikací či vybudování nové pěší cesty. Podle primátora hl. m. Prahy Tomáše Hudečka (TOP 09) se jedná o velmi předběžnou kalkulaci. Nezanedbatelné by byly i následné provozní náklady. Podobné venkovní eskalátory jsou ale podle něj ve světě běžně používané.

Rozhovor s primátorem Tomášem Hudečkem (zdroj: ČT24)