Cyklotrasa na soukromém pozemku: Tak se nechovali ani komunisti, stěžuje si majitel

Jižní Čechy / Vysočina - Kde končí soukromá práva a začíná veřejný zájem? Někdy v tom nemají jasno ani správní úřady. Například v jižních Čechách nebo na Vysočině vedou -cyklotrasy přes soukromé pozemky, a to i proti vůli jejich vlastníků. Ti hovoří o znárodnění a přirovnávají to k počínání komunistů v 50. letech.

Vysočinská část více než stokilometrové cyklotrasy z Jihlavy do rakouského Raabsu vede na několika místech přes soukromé pozemky. Zatímco v Dolní Smrčné to už vypadá na dohodu, případem z Přibyslavic se zabýval i ombudsman a nyní bude muset spor vyřešit až soud. 

Ani majitele lesů a luk u řeky Jihlavy v obci Bradlo o svolení nikdo nežádal. Rodina Rostislava Prokeše se s cyklisty na svých pozemcích smířit nehodlá. Podle nich se obce chovají jako za minulého režimu. „Komunisti v roce 1953 dali alespoň papír, že něco zabrali. Tady nedali nic, nikdo s námi nejednal,“ rozčiluje se pan Prokeš. V létě při odklízení kalamity mu dokonce někteří cyklisté vyhrožovali a hrubě ho uráželi za to, že jim při kácení stromů brání v průjezdu.

Podle svazku obcí, který cyklotrasu provozuje, za problémem stojí rozdíl v pojmech cyklostezka a cyklotrasa. Zatímco cyklostezka je vyasfaltovaná stavba, která musí být zkoulaudována, a tudíž musí být i vyřešeny všechny majetkové záležitosti, cyklotrasa je pouze vyznačená trasa na stávajících komunikacích, jako jsou silnice, polní cesty či lesní pěšiny. Problém je, že mnohé z těchto pěšin nejsou ani v katastru nemovitostí. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Na mnoha místech již hotové vyasfaltované úseky spojují právě tyto cyklotrasy, na něž jsou cyklisté naváděni šipkami. Aby z nich obce mohly mít plnohodnotnou cyklostezku, musí se s majiteli dohodnout. „Musí se tady prostě jednat jako partner s partnerem. My jsme ti, kdo tu cestu chce, a pan Prokeš je ten, kdo vlastní pozemek. Takže musí dojít k nějakému kompromisu a věřím, že dojde,“ říká manažerka svazku obcí Zdeňka Švaříčková.

Rostislav Prokeš je připraven se bránit. Pokud se s úřady nedohodne, plánuje na svoji lesní cestu vysypat kamení tak, aby tudy projely pouze traktory, ale v žádném případě cyklisté. Svazek obcí slibuje nápravu, pozemky prý buď vykoupí, nebo vybuduje novou cestu přímo podél řeky Jihlavy. 

Podobně jsou na tom i manželé Šibalovi, kteří vlastní mlýn v Hanově u Zběšiček na Písecku. I přes jejich pozemek vede tzv. účelová komunikace, po které mají právo lidé chodit i jezdit. Od té doby, co na ní vyznačili cyklotrasu, ale provoz roste. „Zvýšil se tím, že tady udělali neoprávněně cyklotrasu. V poslední době přibývají i závodní motorky, čtyřkolky a auta,“ říká Marie Šibalová.

Vlastníci pozemků se brání proti cyklotrasám (zdroj: ČT24)

Šibalovi svůj pozemek oplotili. Tím ale zkomplikovali život sousedům, kterým kvůli tomu přestala chodit pošta. A podle dopravního odboru městského úřadu v Milevsku brání vjezdu na cestu neoprávněně. „V současné době to všechny stránky veřejné účelové komunikace splňuje. Musí strpět, aby komunikace zůstala otevřená a používání schopná,“ konstatuje vedoucí odboru František Kabele. 

Majitelé sporného pozemku ale dál trvají na svých vlastnických právech, i tady asi bude muset rozhodnout soud. Není to jediný případ v okolí, jen milevský úřad řeší další tři podobné.