Seznamte se v metru, komunikační vagon vyjede už zítra

Praha - Prostřední vagon metra na lince A bude každou sobotu patřit lidem, kteří se chtějí seznámit. Pražský dopravní podnik (DP) ve spolupráci s magistrátem od zítřka spouští dlouho očekávaný projekt tzv. komunikačního vagonu. V žádném případě ale nejde o akci výhradně pro nezadané, jak zdůrazňuje magistrát. Je určen všem, kteří si chtějí najít nové přátele nebo si třeba jen popovídat.

K seznamování bude sloužit prostřední vagon každé soupravy, která vyjede na lince A od zahájení provozu až do jeho ukončení, a to každou sobotu. Linka A byla vybrána, protože je nejkratší a nejméně vytížená.

Vozy nebudou nijak označeny, ve všech stanicích ale bude na informačních tabulích vyvěšeno upozornění. „Komunikační vagony nebudou určeny striktně lidem majícím zájem o komunikaci, v žádném případě tedy nedojde k narušení kapacity přepravy. Jedná se prozatím pouze o pilotní projekt a budeme hodnotit jeho odezvu,“ řekl generální ředitel DP Jaroslav Ďuriš. 

Myšlenka na vytvoření speciálního vagonu pro cestující, kteří se chtějí seznámit, vznikla v květnu letošního roku. Původně byla interpretována jako klasická seznamka pro nezadané. Nápad vyvolal mnoho kladných i záporných ohlasů a věnovala se mu dokonce i zahraniční média.

Projekt "Komunikační vagon"
Zdroj: ČT24/DP hl. m. Prahy

Zájem o spuštění projektu si dopravní podnik ověřil v zářijové anketě na svých webových stránkách. Z jejích výsledků vyplynulo, že až 80 % cestujících si myslí, že seznámit se v metru je skutečně možné, což bylo signálem, že projekt má smysl a je vítán.

Komunikační vagon chce bojovat proti trendu dnešní doby, kdy lidé dávají přednost navazování virtuálních vztahů před komunikací tváří v tvář. „V současné době, kdy převažují spíš elektronické formy komunikace (SMS, e-mail či sociální sítě), je vhodné se vrátit k mluvenému slovu a tento způsob komunikace obrodit. K tomuto účelu může sloužit i projekt komunikačního vagonu metra,“ řekl radní pro oblast dopravy Jiří Pařízek.