Na Štěpána již tradičně do studené Vltavy

Praha - Jen co jim slehla vánoční večeře, chystají se tuzemští otužilci všech věkových kategorií ponořit do studené Vltavy. V 11 hodin startuje již tradičně u pražského Národního divadla 67. ročník Memoriálu Alfreda Nikodéma, který je vůbec nejstarší a nejznámější českou otužileckou soutěží. Start a cíl jsou jako obvykle na severním cípu Slovanského ostrova. Podle očekávání organizátorů by se veřejného plavání mohlo zúčastnit asi 250 otužilců z různých zemí světa.

V rámci soutěže se i letos poplavou tratě 750, 300 a 100 metrů. Ledu a mrazu si ale tentokrát milovníci studené vody na Vltavě zřejmě příliš neužijí. Podle předpovědi počasí by se dnešní teploty měly pohybovat od 5 do 7 stupňů Celsia. Vůbec největší zimu plavci zažili v roce 1946, kdy byl v Praze 25stupňový mráz a pořadatelům nepomohly ani sekyry, kterými prosekávali led. Voda prý okamžitě zamrzala a plavat se nedalo.

Otužilecká soutěž Memoriál Alfreda Nikodéma je pojmenována po pražském zlatníkovi a průkopníkovi a legendě otužileckého plavání. Vůbec poprvé se otužilci, v čele s Nikodémem, představili široké veřejnosti na Vánoce 1923. 21. prosince 1947 se v Praze u Národního divadla konala předvánoční plavba ve Vltavě čítající celkem 6 účastníků. Právě tato akce je považována za první ročník dnešního memoriálu Alfreda Nikodéma.

Alfred Nikodém při závodě "Napříč Vltavou" v roce 1938
Zdroj: neznámý/ČTK

K devadesátému výročí prvního otužileckého vystoupení v Praze a památce Alfreda Nikodéma zorganizovala Česká otužilecká unie také vzpomínkové plavání, které se uskutečnilo již před polednem Štědrého dne ve Vltavě u Pražské tržnice, poblíž stejnojmenné tramvajové zastávky. V počátcích českého otužování se plavalo často právě tam.

Další pražskou otužileckou akcí je v lednu tříkrálová Plavba pro převoznický punč. Startuje na Tři krále 6. ledna přesně ve 12 hodin. Otužilci vstoupí do Vltavy u Karlova mostu pod sochou svatého Jana Nepomuckého a poplavou k Muzeu Karlova mostu. V cíli je čeká jako cílová prémie místní specialita - převoznický punč.

Alfred Nikodém

Zakladatel sportovního otužování v prvorepublikovém Československu se narodil 25. března 1864. Vůbec poprvé si veřejně zaplaval ve studené Vltavě v Praze ve svých 59 letech, v prosinci 1923. Ještě tentýž rok založil sekci Zimní záchrany tonoucích v rámci Amatérského plaveckého klubu Praha. Nikodém získal za svůj život mnoho ocenění. V roce 1925 dokonce vyhrál na trati 300 metrů v kategorii veteránů první cenu v plavecké soutěži ve Švýcarsku (Švýcarský pohár). O tři roky později pak zvítězil i v pařížském poháru v kategorii starších pánů. Plavání ve studené vodě se díky Nikodémovi ve dvacátých letech natolik zpopularizovalo, že v prosinci 1928 si spolu s ním zaplavalo rekordních 63 plavců. Za druhé světové války byl přísný zákaz koupání ve Vltavě pod trestem smrti. Alfred Nikodém zemřel 30. listopadu 1949.